DERSİM - Yaylalara girişi yasaklanan sürü sahiplerinin bekleyişi sürüyor
Dersim (Rûdaw) – Erzincan yaylalarına girişleri yasaklanan Dersimli sürü sahiplerinin bekleyişi sürüyor.
Dersim'den Erzincan yaylalarına giden sürü sahipleri, Erzincan'da bütün evrakları tamam olmasına rağmen yaylaya alınmadı.
Çemişgezek ilçesindeki sürü sahipleri Erzincan'ın Refahiye ilçesinde bir köy merasını kiraladılar.
Bunun için de gerekli evrakları tamamladılar ancak, Erzincan valiliğinin yayla ve mera kullanımı için yayınladığı genelgedeki, "İlimiz genelinde küçükbaş hayvan sayısı fazla olması nedeniyle ihtiyaç fazlası mera alanları öncelikle il içindeki sürü sahiplerinin ve göçerlerin istifadesine sunulacaktır" maddesinden dolayı sürü sahiplerinin yaylaya bırakılmadığı öğrenildi.
Dersim'den kamyonlarla sürüler Erzincan'a götürüldü fakat Refahiye ilçesinde Jandarma ekipleri sürülerin köye götürülmesine izin vermedi.
Sürü sahipleri yaklaşık 30 saat boyunca hayvanlarına su ve yem veremedi. Yaşanan olumsuz durumda hayvanları telef oldu.
Erzincan'dan dönüp yeniden Dersim'e gelen sürü sahipleri merkeze bağlı Beydamı köyünde geçici olarak konaklamaya başladı.
Dersim Belediyesi ve Dersim İl Özel İdaresi Sekreterliği'ne bağlı ekiplerin yardımıyla Beydamı köyüne yerleştirilen sürü sahiplerinin bekleyişi sürüyor.
“Gideceğimiz yayla Binali Yıldırım'ın yiyenin çiftliği olduğu için bırakmadılar”
Geçici olarak yerleştirdikleri bölgede içecek su sorunu yaşadıklarını belirten sürü sahipleri, zor şartlar altında hayvanlarını yaşatmaya çalışıyor.
30 saat boyunca hayvanların yolda olduğunu ve bazı hayvanların telef olduğunu söyleyen sürü sahibi Gulabi Güler, şöyle konuştu:
"Çemişgezek Payamddüzü köyünden sürülerimizi yükledik, saat gece 01:00 de Refahiye'ye vardık. Askeriye bizi çevirdi ve bu evraklarla gidemezsiniz dedi. Dört araba yüklemiştik, Sabah ilçe tarımda ki görevliler geldi evraklarımızı kontrol etti. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Jandarma biraz bekleyin emir gelsin ondan sonra indirin dedi. Gideceğimiz yayla Binali Yıldırım'ın yiyenin çiftliği olduğu için bırakmadılar yasakladılar ve memleketinize dönün dediler. Hayvanlarımızı telef oldu mağdur olduk asker ve kaymakamlık bırakmadı. Askerler bizi Mutu köprüsüne kadar hiçbir yere bırakmadı ve bizi buraya Tunceli'ye kadar götürdüler. Belediye başkanı bize yardım etti sonra burayı bize gösterdiler. Çok mağdur olduk zarar ettik, üretici olarak kötü durumdayız."
Bu durumda mağdur olduklarını dile getiren Yusuf Güler, de, "Hayvanlarımızı yükledik, Erzincan Refahiye'ye vardık asker ve polis etrafımızı sardı. Kaymakam'ın yaylayı yasak ettiğini söylediler. 30 saat boyunca bekledik ve mağdur olduk. Araba parası verdik, biz teröristmiyiz, eroin mi taşıyoruz. Mağdur edildik, hayvanlarımız telef oldu. Sağ olsunlar bizi buraya yerleştirdiler ama burada su yok, hayvanlarımız hasta mağduruz" diye konuştu.
Meral Güler ise, "Biz çok mağdur olduk, hayvanlar hastalandı ve sütten kesildi. Burası bizim için geçici bir yer. Hayvanlar su içmek için baraja kadar gidiyor. Burası çok sıcak, su yok hayvanlar aç ve hasta" dedi.