KERKÜK - Kuzey Petrol Şirketi personeline arsa dağıtıyor

25-04-2019
Rûdaw
Etiketler Irak Kerkük Rûdaw Bağdat
A+ A-

Kerkük (Rûdaw)- Bağdat merkezli Kuzey Petrol Şirketi, bünyesinde çalışan personellere arsa dağıtacağına dair karar çıkararak çalışanlarından bu konuda başvuru yapmalarını istedi.

 

Kuzey Petrol Şirketi, daha önce de Kerkük iline bağlı Kürt köylerinde yaşayan vatandaşların evlerini boşaltması çağrısında bulunmuştu.

 

Irak Anayasası’nın 140. Maddesi uyarınca tartışmalı bölgelerde arsa dağıtım işlemlerine izin verilmiyor.

 

Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde, başta Kerkük olmak üzere Kürtlerin yaşadığı birçok bölgede “Araplaştırma politikası” kapsamında Irak’ın güney ve orta kesiminden Arap vatandaşlarını Kuzey Petrol Şirketi’ne yerleştirdi.

 

Saddam dönemin alınan karar, Arapların bu bölgenin insanı gibi gösterip burada hak sahibi olmasını sağlamaktı. “Araplaştırma politikası” özellikle söz konusu bölgelerde demografinin değiştirilmesi amaçlanmıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Üyesi Cemal Şükür, “140. Madde uygulanmadan Kerkük’te arazi dağıtımı yapılamaz. Bu karar çıkarıldığında göçzedeler arsa dağıtılacaktı, sadece Kerkük il merkezinde değil tartışmalı bölgelerde de arsa dağıtılacaktı, ancak Irak Hükümeti şu ana kadar göçzedelere her hangi bir arsa verilmedi. Anayasaya göre Kerkük’te arsa dağıtımı yapılmıyor” dedi.

 

Kerkük İl Meclisi kararına göre, sadece 1957 yılında yapılan listede adı olanlar arsa alabiliyor.

 

Kerkük İl Meclisi Üyesi Necat Hüseyin, “Biz Valilik ve Mecliste Kuzey Petrol Şirketi’ne bu konuda gereken bilgilendirmeyi yaptık. Kendilerine 1957 yılına yapılan kayıtlarına göre arsa dağıtabilirsiniz onun dışında arsa verilmez” ifadelerini kullandı.

 

Kuzey Petrol Şirketi’nin 14 binden fazla personeli bulunuyor. Bunlardan yaklaşık bine yakını Kürt kökenli, geri kalanların çoğu Kerkük dışından gelen Arap kökenli. Türkmenler de çalışanlar sıralamasında ikinci sırada yer alıyor.

 

Geçtiğimiz hafta Kuzey Petrol Şirketi, Kerkük’e bağlı Hencire, Bacwan ve Çuplicen adlı Kürt köylerinde halkın evlerini boşaltılmasını talep etmişti.

 

Kuzey Petrol Şirketi, Kerkük topraklarının yüzde 15’ini ele geçirmiş durumda. Şirket prensiplerine göre şubelerinin yerleşim alanlarına uzak olmalı. Bu gerekçeyle geçmişte şirketin çalıştığı alan çevresindeki onlarca köy yıkıldı. Ancak Hencire, Bacwan ve Çuplicen köyleri kaderlerinin bu köylere benzemesini istemiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli