Şifa Gerdi Ödülü sahibi Lyse Doucet: Şifa hayatta olsaydı bugün ön saflarda olurdu

Erbil (Rûdaw) - Dördüncü Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’nün sahibi BBC’den Lyse Doucet, ödüle layık görüldüğü için gurur duyduğunu belirterek, “Sanırım eğer Şifa hayatta olsaydı, bugün meslektaşlarıyla birlikte burada olurdu, sadece Kiev'de değil, aynı zamanda doğu Ukrayna'da savaşın ön saflarına yakın bir yerde olurdu” dedi.

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü Komitesi, bu yıl dördüncüsü verilen Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü’ne hala Ukrayna’nın başkenti Kiev’de görev yapan BBC muhabiri Lyse Doucet’i layık gördü.

Ödülü alan Lyse Doucet, şunları söyledi:

“Ukrayna’nın savaş dolu başkenti Kiev’den merhaba. Teşekkür ediyorum ve bugün Erbil'de hazır bulunamadığım için özür diliyorum. Törene katılamıyorum ki bu tören her yıl güçlü, merhametli ve becerikli gazeteci Şifa Gerdi’yi anmak için düzenleniyor. Aynı zamanda 2017 yılında böylesi bir günde maalesef meslektaşı Yunus Mustafa da yaralanmıştı.

Bugün Erbil'de olmayı dilerdim. Sanırım eğer Şifa hayatta olsaydı, bugün meslektaşlarıyla birlikte burada olurdu, sadece Kiev'de değil, aynı zamanda doğu Ukrayna'da savaşın ön saflarına yakın bir yerde olurdu. Aynı şekilde 2017 yılında ölümlerin yaşandığı günlerde Musul'daki savaşın ön saflarında yer aldı.

Savaş içerisinde hayatın acıları ve zorluklarını anlayan birileri varsa onlar da Irak ve Kürdistan halkıdır. Kesintisiz bir savaşın içinde yaşayan, etrafı güçlü komşularla çevrili bir coğrafyada bağımsız gazeteciliğin önemini anlayan insanlar varsa o da Kürt halkıdır.

Söz veriyorum yakında Erbil'de, Rûdaw’dan bağımsız gazetecilik çalışmalarını sürdüren meslektaşlarımla birlikte olacağım. Ama şimdi, birçok yönden benim için tarihi bir gün olan bu günde, zihnime ve kalbime şifa veren bu günde bana bu onuru verdiğiniz için sizlere en derin şükranlarımı sunuyorum.”

Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü 2019 yılında Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa’ya, 2020 yılında CNN International muhabiri Arwa Damon’a ve 2021 yılında da İngiliz Sky News muhabiri Alex Crowford'a verildi.

Lyse Doucet kimdir

Kanadalı 63 yaşındaki gazeteci Lyse Doucet, İngiliz BBC televizyonunun tanınan simalarından biridir. Savaşın ön saflarında yaptığı yayınlarla tanınıyor.  

Lyse Doucet, 1983 yılından beri gazetecilik yapıyor. Yaklaşık 40 yıllık gazetecilik hayatında dünyanın farklı ülkelerinde siyasi krizler, savaş ve çatışma alanlarında görevyaptı. 1999’dan beri BBC’de çalışmaya başladı.  

Asya, Batı Afrika ve Ortadoğu’da bir çok bölgede görev yapan Doucet, Suriye krizi ve hükumet ile muhalif gruplar arasındaki çatışmaları yerinde takip etti.

Arap Baharı’nın başlamasından bu yana, yani 2021’den sonra, Mısır, Tunus ve Libya’da görev yaptı.

İnsanların yaşadığı acıları dünyaya duyurmak, Doucet’in bu ödüle layık görülmesinin en büyük nedenlerinden biri oldu.

BBC muhabiri Lyse Doucet, dünyanın tanınan başarılı gazetecilerinden biri olarak sayılıyor.

Şehit Şifa Gerdi

Rûdaw TV Output Müdürü Şifa Gerdi (Şifa Zikri İbrahim), 1 Temmuz 1986'da Doğu Kürdistan'ın (İran Kürdistanı) Zewe köyünde dünyaya geldi. Gerdi'nin ailesi 1980'lerde Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in zulmünden dolayı Doğu Kürdistan'a  göç etmişti.

Şifa Gerdi, 2006 yılında Bilgisayar Teknik Enstitüsü, 2013'te ise Selahaddin Üniversitesi İletişim bölümünden mezun oldu. 2006'da gazeteciliğe başlayan Şifa Gerdi, 2007 - 2010 yılları arasında gazeteciliğin yanı sıra öğretmenlik de yaptı.

Rûdaw Medya Grubu'nun yöneticilerinden olan Şifa Gerdi, kuruluşundan şehit düştüğü güne kadar da Rûdaw'ın tanınan ekran yüzüydü.

Rûdaw Medya Grubu 29 Mayıs 2013’te TV yayınına başladığında ilk açılış programını Şaho Emin ile sunan Şifa Gerdi oldu. Gerdi ilk sunumunda, “Ateşin ve güneşin ülkesinden yayına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Musul operasyonunun başından beri “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, savaş muhabiri olarak cephelere giderek, gelişmeleri yakından takip ediyordu.

Şifa Gerdi, 25 Şubat 2017’de, saat 15:38’de Musul’da görev başındayken, mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti.