Sınır Tanımayan Gazeteciler: Hava saldırılarında 1 gazeteci öldürüldü, 1 gazeteci de yaralandı

24-11-2022
Rûdaw
Etiketler Hava Saldırısı RSF Sınır Tanımayan Gazeteciler Gazeteci Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'nin Rojava’ya düzenliği hava saldırısında bir gazetecinin hayatını kaybettiğini, bir gazetecinin de yaralandığını duyurdu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Pazar günü, Rojava’nın Haseke kentinin kuzeyindeki Derik’te, Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri İsam Abdullah'ın Türkiye’nin hava saldırısında öldürüldüğünü, Sterk TV muhabiri Muhammed Cerade’nin de Kobani’de sahada haber hazırlarken vurularak yaralandığını kaydetti.

RSF'nin Ortadoğu Masası Başkanı Jonathan Dagher, “Isam Abdullah, Suriye'de bu yıl savaş nedeniyle kaybettiğimiz üçüncü gazeteci oldu. Türkiye dahil pek çok farklı aktörün dahil olduğu bu çatışmada gazeteciler ön saflarda yer alıyor. Sahadaki bilgilere erişimimiz onlara bağlı ve ne pahasına olursa olsun korunmaları gerekiyor” dedi.

RSF'nin açıklamsına göre ANHA muhabiri 39 yaşındaki İsam Abdullah, 2013'ten beri Rojava’daki gelişmeleri takip ediyordu. Deriklilerle saldırılarla ilgili röportaj yaparken Türkiye’nin hava saldırısında öldürüldü.

Sterk TV'nin 24 yaşındaki muhabiri Mihemed Cerade ise; Derik’in 300 km batısındaki Kobani'de yaralandı. Cerade, bir gün önce hava saldırısına hedef olan bir hastanenin önünde canlı yayın yaparken vuruldu. Başından yaralanan Cerade, iç kanama nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı, Sağlık durumu şimdilik stabil.

RSF’nin açıklamasına göre 2022'de öldürülen üç gazeteciyle birlikte Suriye, basın mensupları için dünyanın en ölümcül ülkelerinden biri olmaya devam ediyor.

2016'dan bu yana Suriye'de 66 gazeteci öldürüldü ve en az 58 gazeteci de 2011'den beri tutuklu, rehin veya kayıp.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli