Diyarbakır’dan dünyaya çeyiz sandıkları
Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır halkı eskiden çeyiz sandıklarını diğer illerden sipariş ederdi ancak kentte açılan bir dükkan düğün sahiplerinin ihtiyacını karşılamaya başladı.
Diyarbakırlı bir girişimci, bir yıl önce küçük bir dükkânda çeyiz sandığı ve çeyiz eşyalarını üretimi yapmaya başladı. İşyeri sadece Diyarbakır’da değil bölge genelinde de düğün yapanların uğrak yeri oldu.
Burada üretilen çeyiz sandıkları Fransa, Almanya, Azarbaycan ve Kürdistan Bölgesi’ne de ihraç ediliyor.
Ahmen Çeçen´in Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan işyeri, bölgede çeyiz sandığı üreten tek yer.
İşyerini ikiye bölerek arka bölmesini atölye olarak kullanan Çeçen, burada üretiği sandıkları ön bölmede satışa çıkarıyor. Bugüne kadar çeşitli işlerde çalışan iki çocuk babası 37 yaşındaki Çeçen, bir yıl öncesine kadar işsizdi. Bir yıl önce açtığı işyeri, kendisinin dışında üç kişiye daha ekmek kapısı oldu.
Rûdaw’a konuşan Ahmet Çeçen, "Biz burada çeyiz sandığı üretimi yapıyoruz. Kirli elbise sepeti de üretiyoruz. Tesbih saklama kutuları, altın ve gümüş kutularını da üretiyoruz. Eskiden haftada 2-3 çeyiz sandığı satardık, şimdilerde günlük 10-12 tane sandığı tamamlayabiliyoruz. Yaptıklarımız da satılıyor, elde kalmıyor. Komşu iller de buradan çeyiz sandığı alıyorlar. Ayrıca Instagram hesabımız aracılığıyla sipariş üzerine Fransa, Almanya, Azerbaycan ve Irak Kürdistan Bölgesi'ne de ihracatta bulunuyoruz" dedi.
Türkiye genç nüfus içerisinde işsizlik oranı yüzde 20'ye yakın olduğu göz önünde bulundurulduğunda en küçük istihdamın ne kadar önemli olduğu daha kolay anlaşılır. Nitekim bölgedeki genç işsiz oranının Türkiye'nin diğer bölgerinden çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Çeçen’in çalışanlarından Uğur Kiki, "Bir yıldır bu işi yapıyorum. Bu işe girmeden önce işsizdim. Bu iş olmasa çalışmak için Türkiye’deki batı illerine, Ege Bölgesi'ne gitmek zorunda kalırdım. Bu işyeri sayesinde ekmeğimi memleketimde kazanıyorum. Umarım bu iş büyüyerek devam eder. Yaptığımız ürünlere çok talep var. Burada çalıştığım için çok memnunum" diye konuştu.
Düğünlere dair birçok gelenek görenek ortadan kalkmışsa da hâlâ çeyiz sandığı olmadan yapılan bir düğün yok gibi. Çeyiz sandığını almaya gelen damat adayı Delil İnanç, şunları söyledi:
“Düğün arifesindeyim. Evlenenen herkese çeyiz lazım oluyor. Bana da çeyiz sandığı lazımdı. Diyarbakır’da olmasaydı dışardan siparişle almak zorunda kalırdım. Burada bulabildiğim için çok mutluyum. Sandığın fiyatı da bütçeme uygundu”
Sandık fiyatları genellikle 150 ile 350 TL arasında değişiyor. Üretim yerli olunca fiyat da müşterilerin ceplerine uygun oluyor. Bir yıl öncesine kadar Diyarbakır ve bölgede çeyiz sandığını Bursa, İstanbul gibi uzak illerden sipariş ediliyordu.