Van’da ‘haraç’ tartışması

24-11-2014
Adil Harmancî
Etiketler Van haraç tartışma
A+ A-

Van (Rûdaw) - Van’da işadamlarından “haraç” alındığı, bu nedenle birçok işadamının ili terk ettiği yönündeki tartışmalar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile işadamlarını karşı karşıya getirdi.

 

Van Valiliği’nde 3 ay önce yapılan bir toplantıda bazı işadamlarının kendilerinden “haraç alındığı” ve birçok esnafın bu nedenle kenti terk ettiği yönündeki şikâyetler, HDP’lilerin tepkisine neden oldu.

 

HDP Van İl Başkanlığı, bir açıklama yaparak iddiayı gündeme getirenleri kınadı. Açıklamada, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) adı anılarak, yönetimde yer alanlar “ihbarcı” olarak nitelendirildi.

 

Geçtiğimiz hafta da Kobani’de şehit düştükten sonra Van’a getirilen YPG’li Azad Demin’in taziye ziyaretinde konuşma yapan HPD Van milletvekili Özdal Üçer, Van TSO Başkanı Necdet Takva ile Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan’ın adlarını anarak, şöyle demişti:

 

“Van TSO Başkanı bizi haraç almakla suçlayarak adeta Vali'ye ihbar ediyor. Peki, biz Necdet Takva'ya şunu sorduk mu? Biz Şengal, Kobanê için gönüllü yardımda bulunuyoruz, sana ne?”

 

Üçer, “Halkımızın gönüllü desteğini haraç olarak değerlendiriyorlar. Necdet Takva'nın, Faruk Alparslan'ın böyle bir şikâyeti varsa neden gidip hukuki yollara başvurmuyorlar? Artık menfaatleri bir kenara bırakma zamanı gelmiştir. İşte her gün 18–19 yaşında gençlerimiz canını veriyor. Düşman düşmanlığını yapıyor, asıl sormamız gereken biz ne yapıyoruz?" demişti.

 

Bunun üzerine dün Van TSO tarafından da yazılı bir açıklama yapıldı.

 

Milletvekili Özdal Üçer’in “şov peşinde” olduğu belirtilen açıklamada, “Sen ne yaptın?” sorusu yöneltildi.

 

Kendilerine yönelik suçlamaların taziye yerinde de sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

 

“HDP Van milletvekili Özdal Üçer, başkanımızı ve kurumumuzu hedef alarak, Rojava ve Kobani için toplanan yardımları ‘haraç’ olarak değerlendirdiğimizi ifade edip, aynı zamanda ihbarcılık yaptığımız ima edilerek, aslı - astarı olmayan kınama beyanlarında bulundular. Üstelik bu açıklamaların bir taziye evinde yapılması örf ve adetlerimizde yerinin olmadığı gibi, samimiyetsizliğinde en güzel işaretidir.”

 

HDP’li vekillerin “çözüm süreci”nde katkılarının olmadığına da dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

 

“Kimse konjüktürel gelişmelere bağlı olarak yaptığımız çalışma ve beyanlara ‘sana ne?’ diyemez. Adama sorarlar ‘sen ne yaptın?’. ‘Çözüm süreci’ne nasıl bir katkı sundun? Anayasanın değiştirilmesi için sunduğun katkı nedir? Deprem sonrası ilimizde oluşan ekonomik ve sosyal sorunlara karşı geliştirdiğin çözümler nelerdir? Tüccarın, esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntıları kendine dert ettiğin oldu mu? Ödediğimiz vergilerden maaşını alanların millete hizmetten gayri gaye ve amacı olamaz.”

 

A.S. isimli esnaf ise, tanımadığı üç kişinin 2 ay önce işyerine gelerek “Rojava’ya yardım” adı altında kendisinden para talebinde bulunduğunu söyledi. Şahısları tanımadığı için herhangi bir yardımda bulunmadığını belirten A.S. şahısların ikinci kez tekrar geldiğini bu kez de geri çevirdiğini ve bir daha da kimsenin kendisine uğramadığını ifade etti. 

 

HDP’ye yakın kaynaklar, 6-7 Eylül tarihlerinde Kobani protestoları sonrasında, Özdal Üçer’in Van Valiliği’ni ziyaret ettiğini ve Vali’nin kendisine, “Esnaftan haraç alınıyor, istersen Necdet Takva’ya sor” dediğini aktardı.

 

Van TSO, Vanlı işadamlarının Şengal ve Kobani’ye yaptığı yardımların bir listesini de sundu.


Van’da Ete İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti bünyesinde faaliyet yürüten Ete Beton firmasının da aralarında bulunduğu bazı işyerlerinin kapılarına kilit vurduğu ve üretimi durdurduğu, birçok esnafın da tartışmalar nedeniyle kenti terk ettiği belirtiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli