‘Savaş’ Rojava’daki Hristyan ve Ezidileri bir kez daha göçe zorladı

Erbil (Rûdaw) – Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) ile müttefik güçleri Milli Suriye Ordusu (Eski adıyla ÖSO) Rojava’ya yönelik 9 Ekim’de başlattıkları askeri operasyon nedeniyle çok sayıda Hristiyanların ve Ezidi Kürtlerin yaşadığı köylerin boşaltıldığı belirtildi.

TSK ile Milli Suriye Ordusu’nun Rojava’ya yönelik operasyonlarından dolayı çok sayıda köy ve kasaba boşaltıldı.

Türkiye-Rojava sınırında bulunan Tirbase İlçesine bağlı Tel Hatuna köyünde yaşayan Ezidi Kürtlerin birçoğu, operasyonlar nedeniyle köyü terk etmek zorunda kaldıkları öğrenildi.

Tel Hatuna köyünde yaşayan Semir Süleyman, Türkiye’nin askeri operasyonları nedeniyle bölgedeki bir çok Hristiyan ve Ezidi köylerinin boşaltıldığını söyledi.

Daha önce de Türk ordusu Efrin’e yaptığı askeri operasyon nedeniyle binlerce sivil insan göçe zorlanmış ve Rojava’nın farklı ilçe ve köylerine sığınmıştı.

Süleyman, Efrin’den göç ederek Tirbase İlçesinin Şalumiya köyüne sığınan göç zedeler, 9 Ekim’de başlatılan operasyon nedeniyle bir kez daha bölgeyi terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Hava saldırısı ve havan atışlarından endişe eden sivil insanlar köylerini terk ederek Haseki’ye göç etmek zorunda kaldı.  

Birleşmiş Milletler’ in (BM) göç zedelere ilişkin açıkladığı verilere göre, operasyon nedeniyle şu ana kadar 80 bini çocuk, 160 bin sivil insan Rojava’yı terk etmek zorunda kaldı.

Türkiye ile ABD arasında 17 Ekim’de imzalanan mutabakat kapsamında Rojava’ya yönelik askeri harekata 120 gün ara verilmişti.

Beş günlük ateşkes süresinin bitmesine saatler kala bu kez Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 22 Ekim’de Soçi kentinde bir araya gelerek 10 maddelik mutabakat imzalamıştı.