Başkan Barzani'den dünyaya: Kürt milleti yarın kararını verecek
Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Kürt milletinin yarın kararını vereceğini söyledi.
Yarın yapılacak bağımsızlık referandumu öncesinde başkent Erbil’de birçok ulusal ve uluslararası basın - yayın kuruluşunun katıldığı basın toplantısında kameraların karşına geçen Başkan Barzani, önemli açıklamalarda bulundu.
“Bağdat’ta zihniyet değişmedi”
Kürtlerin Irak’la ilişkilerinde iki dönemden geçtiğini belirten Başkan Barzani, ilk dönem için şunları söyledi:
“Irak'la ilişkilerimizi iki dönemde değerlendirebiliriz. Kürdistan halkına karşı katliam, jenosit, faili meçhuller ve kimyasal saldırılar yaşandı. 4500 köyümüzü yok ettiler. 8 Barzani ve 12 bin Feyli Kürt'ünü katlettiler.”
İkinci dönemde, yeni ve demokratik bir Irak için çaba harcadıklarını belirten Başkan Barzani, “Yeni, demokratik ve federal bir Irak inşa etmek için çabaladık. Yönetimin simaları değişti ancak zihniyetleri değişmedi. Üzerinde anlaştığımız devleti mezhep devletine dönüştürdüler” dedi.
“Bağımsızlık felaket ve katliamların önüne geçecek”
Başkan Barzani, Irak ordusu ve silahlı güçlerine yardım ettiklerini ancak bunun karşılığında kendilerine karşı aynı tutumun devam ettiğini vurgulayarak,kendilerini refereranduma götüren süreci şu şöyle anlattı:
“Kürtler olmazsa, Musul, Ninova, Enbar ve Diyala'da yenileceklerdi. Bırakın peşmergeye yardım etmeyi, maaş ve bütçelerini kestiler. Kürdistanlıları yok sayma retoriğini terk etmediler. Tüm bu sorunların çözümü için çok çabaladık. Ama Bağdat bunu kabul etmedi. Bunların sonucunda çabalarımızın sonuç vermediğini gördük ve tüm tarafların desteğiyle referandum kararı aldık.
25 Eylül’de (yarın) yeni ve demokratik bir sürecin başlayacağının altını çizen Başkan Barzani, referanduma karşı çıkan çevreleri şöyle eleştirdi:
“25 Eylül'de yani yarın, kararımızı vereceğiz. Jenosit ve katliamlarla karşı karşıya kalırken, kimse ses çıkarmadı. Tehdit diliyle karşı karşıya kaldık ama bunda ne günah var? Bir halk kararını verecek. Şu kanaate vardım; bağımsızlık felaket ve katliamların önüne geçecek. Yarın demokratik bir süreç başlayacak.”
“Referandum sınırları belirlemeyecek”
Referandumun sınırların belirlenmeyeceğini söyleyen Başkan Barzani, Irak’la diyaloğu sürdüreceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat'la diyalog ve müzakereler devam edecek. Peşmerge ile Irak güçlerinin IŞİD'e karşı mücadeledeki işbirliği devam edecek ama eğer onlar kabul ederse.
Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat'a geri gitmeyeceğiz. Bundan sonra Bağdat ile diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasına olacak. İki millet arasında bir çatışma ve gerginliğe asla izin vermeyeceğiz.”
Kimse için tehdit olmadıklarını geçen zaman zarfında kanıtladıklarını belirten Başkan Barzani, “Son 25 yıl gösterdi ki, kimseye tehdit değiliz. Hedefimiz; demokratik, modern ve herkesi kuşatan bir devlet inşa etmektir” ifadelerini kullandı.
Başkan Barzani, referandumun uluslararası standartlara uygun bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek, “Halk yarın sukünet içinde sandıklara gitsin. Referandumun uluslararası standartlara uygun bir şekilde geçmesini sağlayın” çağrısında bulundu.
Referanduma yönelik tepkilere de değinen, şöyle devam etti:
“Şehit anneleri ve çocuklarının acılarını az da olsa dindiren tek şey bağımsızlıktır. İleride karanlık bir gelecekle karşılaşmaktansa, her türlü riski göze alma kanaatine vardık. Son 25 yılda Türkiye ve dünya için barış ve istikrar kaynağı olduğumuzu kanıtlatladık.
Tepkiler sertleşti ancak şimdiye kadar prensipte hiç kimsenin referanduma karşı olduğunu duymadık. Bağımsız olmak istediklerinden dolayı milletin cezalandırılması doğru değil.”
“Türkiye için barış ve istikrar kaynağı olduğumuzu kanıtladık”
İran ve Türkiyenin referanduma yönelik tavrını da değerlendiren Başkan Barzani, şunları kaydetti:
“İran ve Türkiye ile dostuz, onlara dostluk elini uzatıyoruz. İran ve Türkiye, dostluğu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz. İran’ın, Kürdistan Bölgesi'ne hava sahasını kapatması kendi kararıdır
Türkiye'nin kendi topraklarında ne yapacağı bizi ilgilendirmez. Biz kendi topraklarımızda ne tank ne de top gördük. Sınırların kapatılmamasını ümit ediyoruz çünkü bundan iki taraf da zararlı çıkacak yalnız biz değil. Türkiye devletinin, Kürdistan Bölgesi'ne herhangi bir yaptırım uyugulamasını arzu etmiyoruz. Son 25 yılda Türkiye ve dünya için barış ve istikrar kaynağı olduğumuzu kanıtlatladık.”
“Abadi’nin kalbini kırmak istemem”
Bağdat’ın takınacağı tavra karşı nasıl tutum sergileyeceklerinin sorulması üzerine Başkan Barzani, şunları kaydetti:
“26 Eylül'de tepki göstermesi halinde, Irak'a karşı bir tepki göstermeyeceğiz, onlara fırsat tanıyacağız. Irak'ın Enfal siyasetine dönmesi halinde ise, başka kararlarımız olacak. Sayın Abadi ile aram iyi ve o benim dostum, onun kalbini kırmak istemem. Saygı duyduğum biri.
Onlara, bundan sonra Irak'ın komşusu olduğumuzu söyledim. Irak’la şiddet ihtimalini düşünmüyoruz ve buna tahammülümüz yok. Şiddet sorunları çözmüyor, sorunları anlaşarak çözmemiz lazım.
Peşmerge ile Irak güçlerinin IŞİD'e karşı mücadeledeki işbirliği devam edecek ama eğer onlar kabul ederse. Bağdat'a 1 - 2 yıl gereken zamanı vermeye hazırız. Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat'a geri gitmeyeceğiz.
Biz kararımızı verdik, diyalog kapılarımızı kapatmayacağız. Bağdat diyaloğa hazırsa, biz her zaman hazırız. Bağdat, diyalog kapısını açmazsa niyeti ortaya çıkacak, o zaman herkes kendi evine. Artık müzakereler bağımsızlığa nasıl ulaşacağımız üzerinde olacak. Bundan sonra Bağdat ile diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasına olacak. ”
BM ve uluslarası toplumun referanduma yönelik tavrını eleştiren Başkan Barzani, şu ifadeleri kullandı:
“Tepkiler sertleşti ancak şimdiye kadar prensipte hiç kimsenin referanduma karşı olduğunu duymadık. BM, genelde bütün olaylarda arabulucu olmayı seçiyor.”
“Kerkük’te referanduma karşı çıkılmasını anlayamıyorum”
Kerkük’le ilgili tartışmalara da değinen Başkan Barzani, şu değerlendirmede bulundu:
“Kerkük’te referanduma karşı çıkılmasını anlayamıyorum. Kerkük'te isteyen oy verebilir, isteyen boykot edebilir. Eğer birileri Kerkük'te peşin olarak, fitne çıkarmaya karar vermişse gereken yanıtı alacaklar. Kentte kışkırtıcı olaylara karşı sükunetlerini korumaları için güvenlik güçlerine talimat verildi.
Bazı Türkmenler kararı boykot ederken, birçok Türkmen de yarın oy kullanacak. Bazı Araplar kararı boykot ederken, birçok Arap da yarın oy kullanacak.
Kerkük'e saldırmak öyle kolay bir iş değil. Bölgede yeni bir savaşın çıkması kimin çıkarına? Umarım bu aşamaya gelmez, yoksa farklı bir dünya oluşacak.”