Fotoğraf galerisi

24-08-2022
14 Photos
Bilind T.Abdullah

Akre – Akre İnciri, Kürdistan Bölgesi’de yetişen en ünlü incir çeşidi olarak kabul ediliyor. Ancak iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle, bir çok mahsulü gibi Akre incirinde de bu yıl rekoltede yüzde 70 düşüş yaşandı.

Duhok'un Akre ilçesinde yetişen incir, lezzeti, yumuşaklığı ve büyüklüğü ile Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın diğer bölgelerinde yetişen incirlerden ayrı tutuluyor. Burada incir ağaçlarının çoğu kaynak sulardan besleniyor ve üretimlerinde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor.

İncir üretimindeki düşüşün nedenlerinin başında ise, ağaçların çoğunun kurumasına neden olan bir hastalıklardan kaynaklanıyor.

Rûdaw’a konuşan Akre ilçesine bağlı Bicil kasabasında çiftçilik yapan Kamil Şerefeddin, bu yılki mahsulün çok kötü olduğunu söyledi.

Bicil’de yetişen incire, “Yahya Bey İnciri” denildiğini ve bölgenin en ünlü ürünü olduğunu belirten Serefeddin, ancak bu yıl elde edilen ürünün geçtiğimiz yıllardan çok daha az olduğunu belirtti.

Bu yılki incirlerin geç olgunlaştığını anlatan çiftçi, “Geçen yıl 20 Temmuz'da incir topladık ve hepsi satıldı ama bu yıl 23 Ağustos geldi bazıları henüz olgunlaşmadı” dedi.

Akre Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Dairesi Müdürü tarım mühendisi Karwan Cemal, Akre'de bu yıl kuraklık nedeniyle incir hasadının azaldığını söyledi. Cemal, mahsulün kalitesinin önceki yıllardaki gibi olmadığını, bu nedenle ilçedeki incir üretiminin bu yıl yüzde 70 düştüğünü belirtti.

İncir rekoltesindeki düşüş pazara da yansımış durumda. Akre şehir merkezinde manavlık yapan Halid Reşid, “Geçtiğimiz yıl çiftçimizden günde 6 ila 10 kasa incir alıyorduk. Bu yıl ise haftada 3 kasa alabiliyoruz” dedi.

Ayrıca, pazardaki incir fiyatı önceki yıllara oranla yükselmiş durumda. Önceki yıllarda 3.000 dinar olan incirin kilosu bu yıl 7.000 dinarı buluyor.

Akre Tarım Müdürlüğü istatistiklerine göre, ilçede 1.500 ile 2.000 dönümlük arazide incir üretiliyor. İlçede 240 binden fazla incir ağacı bulunuyor.

Akre'de yetişen incir çeşitleri, Yahya Bey, Binat, Sorhal, Reş, Şakre ve Şingali diye isimlendiriliyor.

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah