Yaşar Kaya'nın oğlu Dara Kaya yaşamını yitirdi
Erbil (Rûdaw) – Siyasetçi Yaşar Kaya’nın oğlu Dara Kaya Erbil’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Kürt siyasetçi Yaşar Kaya’nın oğlu Dara Kaya bu sabaha doğru Erbil’in Baherke yolunda geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Rûdaw'a konuşan Erbil Trafik Polisi Sözcüsü Albay Fazıl Hacı, bugün sabah 03:00 sıralarında Erbil ile Baherke yolu üzerindeki Lübnan köyü yakınlarında bir motosiklet ile bir aracın çarpıştığını, kazada motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiğini açıkladı.
Albay Fazıl Hacı, kazadan sonra araç şoförünün gözaltına alındığını bildirdi.
Erbil Adli Tıp Morgu’na giden Kaya’nın arkadaşları hayatını kaybeden kişinin Dara Kaya olduğunu teşhis etti.
Adli Tıp Morgu'nda Dara Kaya'yı morgda teşhis edenlerden biri de HAK-PAR Erbil Temsilcisi Zana Sezer idi. Sezer'in Rûdaw'a verdiği bilgiye göre, gece saatlerinde bir araç Dara'nın kullandığı motosiklete çarptı. Kaza sonucu ağır yaralanan Dara Kaya hastaneye kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Zana Sezer "Dara'nın sağ kaşının üst tarafında büyük bir yara vardı. Muhtemelen bu yaradan kaynaklı hayatını kaybetti" dedi. Sezer Dara Kaya'nın abları ve yakınları ile iletişime geçtiklerini, ailenin isteği üzerine Dara Kaya’nın Erbil’de babası Yaşar Kaya’nın yanına defnedilmesi yönünde karar alındığını söyledi.
1975’te dünyaya gelen Dara Kaya İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden mezun oldu. Dara Kaya babasının vefatı ardından Erbil’de yaşıyordu.
Kaya'nın cenazesi ailesinin katılımı ile Erbil’deki Rojava Mezarlığına defnedilmesi bekleniyor.
Yaşar Kaya 9 Mart 2016’da, çoklu organ yetmezliği sonucu 78 yaşında hayata gözlerini yummuş, Erbil'in Rojava Mezarlığında defnedilmişti.
Yaşar Kaya kimdir?
Yaşar Kaya, 1938 yılında Iğdır'da doğdu. İstanbul Kabataş Lisesi’nden mezun oldu. 1959da İstanbul’da İktisad Fakültesi'ne devam ederken 49 kişi ile birlikte tutuklandı. “49’lar Davası” 10 yıl sürdü. 1965’te yarım kalan tahsilini tamamlayarak İktisat Fakültesi’ni bitirdi.
Aynı davayla ilgili olarak 1968 yılında Konya'ya sürgüne gönderildi, aynı yıl döndü.
İstanbul’da birçok şirkette çalıştı. Serbest ticaret yaptı.
1991'de kurulan Kürt Vakfı'nın kurucularındandır. Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibidir.
1991 yılında kurulan Demokrasi Partisi’nin (DEP) Genel Başkanı’ydı. Demokrasi Partisi, 16 Haziran 1994 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.
Hakkındaki davalar nedeniyle Avrupa’ya giden kaya, sürgün günlerinde Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı yaptı.
Almanya’nın Frankfurt şehrinde 1994 yılından 2014 yılına kadar yaşadı.
Ardından Kürdistan Bölgesi’ne göç ederek, Erbil’e yerleşti.
17 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’ye döndü.