Kürdistan Bölgesinden Mekke'ye giden hacılar yurda dönüyor

24-06-2024
Etiketler Hac ibadeti Hac ve Umre Müdürlüğü Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Hac ibadetini yerine getirmek için Mekke’ye giden hacıların ilk kafilesi ülkeye döndü. Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığının açıklamasına göre bu yıl  bakanlık aracılığı ile yaklaşık 5 bin kişi hac ibadeti için Suudi Arabistan’da giderken, 30 hacı hayatını kaybetti.

Kürdistan Bölgesi’nden Suudi Arabistan’a giden hacıların ilk kafilesi Erbil Uluslararası Havalimanı üzerinden yurda giriş yaptı.

Hacıları havalimanında karşılayan ve ardından bir basın açıklaması yapan Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı Pıştiwan Sadıq " Hac ve Umre Genel Müdürlüğü aracılığıyla 42 memurumuz ile hacıların hizmetindeydik. Tüm hazırlıklar sorunsuz ve iyi geçti"  dedi.

Bu yıl 4 bin 685 Kürdistan Bölgesi vatandaşı Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı aracılığı ile Suudi Arabistan’a gittiğini belirten Sadıq, bunların 3 bin 225’inin hava,  geri kalanın ise kara yoluyla yolculuk ettiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanının dediğine göre 15 bine yakın Kürdistan Bölgesi vatandaşı ise bakanlıkları dışında turist vizesiyle hac ibadetini gerçekleştirdi.

Bakan Pıştiwan Sadıq "Resmi olarak Hac ibadetini yerine getirenler dışında başkalarını çeşitli yollarla Hac'a götürmemeleri konusunda da bu şirketleri uyardık" dedi.

Dün Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahad bin Abdurrahman Al-Jalajel, hac ibadetinde sıcak hava nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1301 olduğunu açıkladı.

Suudi bakana göre hayatını kaybedenlerin yüzde 83'ü hac yapma yetkisi olmayan firmalar ile gelen  ve güneş ışınları altında uzun mesafeler yürüyen kişilerdi.

Kürdistan Bölgesi Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı, Hac ibadeti sırasında 30 Kürdistan Bölgesi vatandaşının hayatını kaybettiğini bunlardan 29’unun bakanlıkları dışında turistik vizeyle Mekke’ye giden kişiler olduğunu kaydetti.

Bakan Sadıq “Şirketlere ruhsat veren başsavcılık, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi aracılığıyla, oradaki insanlara kolaylık sözü veren ancak görevlerini gereği gibi yerine getirmeyen firmalar hakkında sıkı bir hukuki soruşturma yapılacak. Bu nedenle bu durumun bir daha yaşanmaması için haklarında sıkı yasal işlem başlatılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri

Şengal ve sınır bölgelerinin güvenlik dosyası Irak Ordusunda kalacak

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri, Şengal ve çevresindeki güvenlik durumunu incelemek üzere Musul ilini ziyaret etti. Şemmeri’nin, bölgedeki güvenlik dosyasının polise devredilmesi konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.