50. yılında Qeladize ve Süleymaniye Üniversitesi şehitleri anıldı

24-04-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Qeladize katliamı Süleymaniye Üniversitesi Saddam Hüseyin Kimyasal Saldırı
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Süleymaniye’nin Qelazide ilçesi bundan tam 50 yıl önce dönemin Irak rejimi tarafından kimyasal silahlarla bombalandı. Saldırıda 134 sivil şehit oldu, 200’den fazla kişi de yaralandı.

Sabiha Muhammed 16 yaşında komşuları olan akrabalarından 7 kişinin can verdiğine tanık oldu.

Sabiha Muhammed, “Kara bir gündü, kimsenin kimseden haberi yoktu, kimse kimsenin yardımına koşamıyordu. Bir mahallenin tamamı yıkıldı, bütün ölüleri caminin avlusuna dizmişlerdi. Çoğu bebek ve çocuktu. Aralarında Resul Mam Ahmed’in çocukları vardı. Çok sayıda çocukları vardı, sadece ikisi sağ kurtuldu” dedi.

Katliamın 50’inci yıldönümünde düzenlenen törene katılan kurbanların aileleri ellerinde kaybettikleri azizlerinin fotoğraflarını taşıdı.

Aradan geçen 50 yılda ne o günü unuttular ne de yaralarını sarabildiler.

Şehit yakını Ebubekir Omer, “Gençlerimiz artık Ege’de boğulmasın, balıklara yem olmasın. Kürtlerin bir ve beraber olmasını istiyorum. Kürtler kendi aralarında bir olsun ki şehitlerimizin ruhu huzur bulsun. Tek dileğim bu. Vatandaşlarımın ve hemşehrilerimin huzurunu isiyorum, başka bir şey değil” diye konuştu.

24 Nisan 1974’te sabah saat 10:00 sıralarında Saddam rejimine ait savaş uçakları Qeladize ilçesini ve o dönem ilçede olan Süleymaniye Üniversitesini kimyasal silahlarla vurdu. 134 sivilin şehit olduğu saldırıda 200’den fazla kişi de yaralandı.

Şehit ve Enfal İşleri Qeladize Şubesi Başkanı İbrahim Mehdid, 2003’te Saddam rejiminin devrilmesinden sonra göreve gelen Irak hükümetlerinin de ilçeye ve şehit ailelerine karşı üzerine düşen görevi yerine getirmediğini söyledi.

Mehdid, “24 Nisan 1974’te Qeladize’nin yerle bir edilmesinin ardından mağdurların tazmin edilmesi için zamanında çalışmalar yapıldı. Ancak gerçek şu ki anayasada ilgili madde olmasına rağmen Irak hükümeti bugüne kadar Kürdistan’da yıkılan şehirler ve Qeladize için üzerine düşeni yapmadı” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 10 Şubat 2013 tarihinde, 24 Nisan'ı Qeladize ve Süleymaniye Üniversitesi Şehitleri Günü olarak belirledi.

Süleyamniye’nin kuzey doğusundaki Qeladize ilçesi, Rojhılat’ın Serdeş ilçesi sınırında bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.