Başkan Barzani: Kürdistan’ın iradesi zulüm ve işgale karşı galip geldi

24-04-2023
Etiketler Mesud Barzani Qaladize Kimyasal Saldırısı Baas rejimi Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Kaladize ilçesine yönelik kimyasal saldırının 49’uncu yıldönümü vesilesi ile bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, "Bu felaket büyük bir zulüm ve Baas rejiminin Kürdistan halkına yönelik vahşetinin yeni bir sayfaydı” dedi.

Irak’ta Baas ordusu uçakları 24 Nisan 1974 tarihinde Süleymaniye’nin Qaladize ilçesini kimyasal silahlarla bombaladı. Bombardıman sonucu 123 sivil hayatını kaybetti, en az 400 kişi de yaraladı.

Hayatını kaybedenlerin büyük çoğu o dönem Baas hükümetinin baskı ve saldırıları nedeniyle Qaladize’ye taşınan Süleymaniye Üniversitesi öğrenci ve öğretim görevlileriydi.  

Başkan Mesud Barzani, saldırının 49’uncu yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Qaladize şehitleri ile tüm Kürdistan şehitlerini anan Barzani, “Bu felaket büyük bir zulüm ve Baas rejiminin Kürdistan halkına yönelik vahşetinin yeni bir sayfasıydı.

Ancak Kürdistan halkının gücü ve iradesi uçaklardan, napalmdan daha güçlüydü, nihayetinde Kürdistan’ın iradesi baskı ve işgale karşı galip geldi” ifadelerini kullandı.

Qaladize (Pişder ilçesi), 1948 yılında Süleymaniye vilayetine bağlı ilçe statüsü kazandı. İlçe merkezi, Sengeser, Jarawa, Helsho, Hiro, İsewa beldelerinden oluşuyor. İlçe Süleymaniye şehir merkezine 135 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli