İçişleri Bakanı: Evlerde uçaksavar gibi ağır silahlar var

24-02-2020
Rûdaw
Etiketler İçişleri Bakanı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rebar Ahmet, Kürdistan’da çok sayıda ruhsatsız silah bulunduğunu belirterek, ağır makineli silahlar da dahil şehirler arasında yasa dışı silah alışverişi yapıldığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan İçişleri Bakanı Rebar Ahmet, Kürdistan Bölgesi’nde silah kullanma mevzuatlarının düzenlenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Şu ana kadar Kürdistan Bölgesi’nde işlenen suçların çoğunun İçişleri Bakanlığı tarafından kayıt altına alınmayan silahlarla yapıldığı tespit edilmiştir. Maalesef silahlanma sayısı oldukça fazla. Peşmergelere ait silahlar evde tutuluyor. Peşmerge Güçleri’ne mensup kişiler hala silahlarını evlerine götürüyor. Şu ana kadar sistem bu şekilde yürüyor.

Maalesef birçok vaka evdeki silahla oynama sonucu yaşanmıştır. Ruhsat verdiğimiz kişilere önceden silahı nasıl kullanacağına ve nerede muhafaza edeceğine kadar detaylı bir eğitim veriyoruz. Her şeyden önemlisi de silahların kayıt altında tutulmasıdır. Bunun yanında İçişleri ve Peşmerge Bakanlığı’nda yeni bir mekanizma geliştirilerek silahların bundan sonra evlere götürülmesinin önüne geçilmeli. Silahlar ihtiyaç olunan yerlerde bulunmalı. Bilgilerimize göre bazı evlerde çok ağır silahlar var.”

Bazı evlerde Doçka gibi ağır silahların da bulunduğunu ifade eden Ahmet, “Satış ruhsatı olması gerekiyor, bazı yerlerin ruhsatı yok. Birçok kez önlem aldık ve çok sayıda gözaltı oldu. Şehirler arasında ruhsatsız silah alışverişi yapılıyor. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Doçka gibi ağır silahların meydanlarda satılmaması gerekiyor. Bu durum mevzuatların dışındadır, dolayısıyla kapatılmaları gerekiyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde KDP’ye bağlı 80’inci Peşmerge tugayları ile KYB’ye bağlı 70’inci Peşmerge tugayları olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Resmi kaynaklar şu ana kadar Kürdistan’da faaliyet gösteren peşmerge sayısının belli olmadığını söylüyor.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda önceki yıllarda alınan “16 Sayılı Kanunun 3’üncü Maddesine” göre, ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 1 yıldan başlıyor. Ayrıca bu kişilere para cezası da kesiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli