Kürt diplomat: Fransa arabulucu rolü üstlendi

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri, aralarında ABD ve Fransa’nın da bulunduğu çok sayıda ülkenin güçlü bir Kürdistan Bölgesi’ni istediğini belirterek, “Kürtler Bağdat’a karşı tek ses olursa büyük kazanımlar elde edeceklerdir” dedi.

 

Ali Dolemeri, Fransa’nın Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için “arabulucuk” yaptığını söyledi.

 

Kürdistan Bölgesi Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri, şunları kaydetti:

 

“Abadi Fransa’nın baskısıyla Erbil ile görüşmeyi kabul etti. Nitekim bu görüşmelerin devamı da Davos ve Münih zirvelerinde gerçekleşti. Kürdistan, siyasi ve ekonomik olarak ablukaya alınmıştı. Fransa’nın baskısı olmasaydı bu abluka kaldırılamayacaktı.

 

Yakın zamanda Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Erbil’e gelişi de referandumdan sonra yapılan ilk resmi ziyaretti. Bu oldukça iyi bir adımdı ve bundan sonra da daha iyi sonuçlar alınacaktır.”

 

Fransa’nın çabasına rağmen Abadi’nin halen Kürdistan Bölgesi’nin yıllık bütçesinde iyileştirme yapmamasına ilişkin Dolemeri, şöyle dedi:

 

“Bütçe ve bazı benzeri konular iç konulardı. Başta Fransa olmak üzere birçok ülke Irak Anayasası’nın yerine getirilmesini vurguluyor. Nitekim anayasada Kürtlerin bütçe ve diğer temel hakları açık bir şekilde belirtilmiştir.

 

Hatırlayacak olursak, 140. Madde bütçe ve peşmergelerin sorunları gibi diğer temel maddelerin uygulanması konusunda ciddi bir baskı yapılıyor. İlerideki süreçte de Irak, başta Fransa olmak üzere diğer devletlerin IŞİD’le savaşta kurtarılan bölgelerin akibetine ilişkin yapılan önerilerini kabul edecektir.”

 

Dolemeri, “Aralarında ABD ve Fransa’nın bulunduğu çok sayıda ülke güçlü bir Kürdistan Bölgesi istediğini dile getiriyor. Kürtler Bağdat’a karşı tek ses olursa büyük kazanımlar elde edecek” diye konuştu.

 

Ali Dolemeri, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Kürdistan Bölgesi, geçmişe oranla büyük kazanımlara sahip. Yakın zamanda Münih Konferansı’na Başbakan Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani’nin katılması oldukça önemli. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri Fransa ve Almanya Kürdistan’a büyük önem veriyor.

 

Çünkü Ortadoğu’da Irak, İran, Türkiye, Suriye gibi ülkelerde büyük sorunlar yaşanıyor. Demokrasi ve barışın sağlanacağı tek bölge ise Kürdistan Bölgesi’dir. Kürdistan 3 yıldan fazla teröristlerle savaştı. Kürtler olmasaydı IŞİD’in Irak’tan çıkartılması da oldukça zordu.”

 

16 Ekim olaylarının ardından bölgede durumun değiştiğini belirten Dolemeri, “Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde seçimler yaklaşıyor. Seçimlere ilişkin bazı sorunlar var. Erbil ile Bağdat arasında sorunlar oldukça artmış durumda. Birden fazla sorunun çözümüyle uğraşıyoruz. Bu sorunlar ancak 1-2 ayda çözülmeyebilir. Özellikle Irak seçimlerinin ardından Kürtlerin haklarının anayasa çerçevesinde karşılanacaktır. Dediğim gibi bunlar içinde zaman gerekiyor” diye konuştu.

 

Tüm Avrupa ülkelerinin İran’ın Irak’ın üzerindeki etkisini bildiğini  belirten Ali Dolemeri, sözlerine şunları ekledi:

 

“Avrupa ülkelerinin şimdiye kadar aralarında Maliki ve Abadi’nin de bulunduğu Irak başbakanlarına karşı bir güvensizlik var. Abadi’nin ise diğer alternatiflere oranla daha iyi ve teknokrat olduğu görüşündeler.

 

Avrupa ülkeleri İran’ın bölgedeki etkisinin yoketmek için büyük çaba sarfediyor. Heşdi Şabi’nin Irak ordusu bünyesine girmesi için büyük çaba sarfediliyor.”

 

Ali Dolemeri, “Fransa’da 280 bin Türkiye Kürt’ü, 4 binden fazla Güneyli Kürt, Rojava ve Rojhılatlı toplam 300 bin Kürt yaşıyor. Kürtler Fransa’da çok güzel bir imaja sahip” dedi.

 

Ali Dolemeri, Kürtlerin Fransa toplumuna oldukça iyi adapte olduğunu vurguladı.