Diyarbakır (Rûdaw) - Dicle Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şefik İmamoğlu, Kürt illerinde yakın bir zamanda deprem tehlikesine ilişkin, “Yakın bir zamanda Karlıova ve Erzincan arasındaki fay hattında bir deprem bekliyoruz. Bu bölge çok tehlikeli ve 7 şiddetinde bir deprem yaşanabilir” dedi.
Rûdaw’a konuşan deprem uzmanı Şefik İmamoğlu, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ'da meydana gelen, neredeyse Kürt illerinin tamamında hissedilen ve 44 kişinin hayatını kaybettiği, 1607 kişinin yaralandığı depremin yıl dönümünde yeni bir deprem tehlikesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İmamoğlu, Anadolu’dan başlayarak Güney Kürdistan’a kadar olan bölgede bir kaç günde bir 3 şiddeti üzerinde depremler yaşandığını ifade etti.
Yer altındaki fay hatlarının hareket halinde olduğunu belirten İmamoğlu, bu deprem bölgesinde tarih olarak bir gün belirtilemeyeceğini ancak depremin her an yaşanma ihtimalinin olduğunu söyledi.
Karlıova’dan başlayarak Maraş’a kadar uzanan fay hattının hareket halinde olduğunu kaydeden İmamoğlu, sözlerine şunları ekledi:
“Bingöl ile Elazığ arasında boşluk var. Bu bölgede bir boşluk var. Maraş’a yakın Gölbaşı ilçesindeki fay hattında da boşluk var. Sismik bir boşluk. Bu bölgelerde her an deprem yaşanma ihtimali var.
Geçen yıl yaşanan Elazığ depreminde fay hattı enerjisinin bir kısmı boşaldı. Depremin yaşandığı bölgenin doğusunda Gezin bölgesinde 1874 yılında deprem meydana gelmişti. O deprem geçen yıl yaşanan depremden daha büyüktü ve Diyarbakır’da da yıkımlara neden olmuştu.
Karlıova’dan başlayarak Maraş’a ve oradan Hatay’dan geçen fay hattı Rojava’nın batısından geçiyor. Söz konusu fay hattı Mısır’dan gelen Ölü Deniz fay hattı ile Hatay’da birleşiyor. En tehlikeli fay hattı ise Bitlis-Zagros fay hattıdır. Bu fay hattı 400 kilometre uzunluğa sahip. Maraş ve Lice’den başlayarak Hakkari üzerinden Zagros’a uzanıyor.”
“Bu bölge çok tehlikeli ve 7 şiddetinde bir deprem yaşanabilir”
Kürt illerinde yakın bir zamanda deprem tehlikesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, “Yakın bir zamanda Karlıova ve Erzincan arasındaki fay hattında bir deprem bekliyoruz. Bu bölge çok tehlikeli ve 7 şiddetinde bir deprem yaşanabilir. Belli bir süre öncede o bölgede 5 şiddetinde depremler yaşandı. Bu depremler o bölgenin enerjisini almadı” ifadelerini kullandı.
Jeoloji uzmanı İmamoğlu, “Tedbirlere ilişkin olarak, binaların depreme dayanıklı bir şekilde yapılması. Toprağın bulunduğu ve taşıyabildiği ağırlıkta binaların yapılması gerekiyor. Tarım alanlarında bina yapılmamalı, binalarımızı taşlık ve kayalık bölgelerde yapmalıyız. Binalarımızı zemini sert bölgelerde yapmalıyız ve yüksek katlı olmamalı” diye konuştu.
İmamoğlu, Güney Kürdistan'ın Derbendixan bölgesinde meydana gelen depremden sonra bölgede incelemelerde bulunduklarını belirterek, "Tek ve iki katlı binalarda zarar görnmüştü. İnsanlara fay hattının olmadığı bölgelerde yerleşim yerlerinin kurulması gerektiğini söyledik. Ama bize burda depremler yaşanıyor mu? diye sordular. Depremler tarihini çok iyi bilmek lazım" dedi.
Yerleşim yerlerinin yapılmasında önceden depreme ilişkin araştırmaların yapılması gerektiğini belirten İmamoğlu, yerleşim yerlerinin fay hatlarının olduğu bölgelerde kurulmaması gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın