Kürdistan Bölgesi’nde üniversite öğrencileri ‘burs’ için gösteri düzenliyor

23-11-2021
Etiketler Süleymaniye Üniversite Öğrencileri Protesto
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye ve ilçelerindeki üniversitelerde öğrenciler, eğitime destek için aldıkları bursların tekrar ödenmesi için üç gündür gösteri düzenliyordu. Bugün gösterilere Erbil ve Halepçe’deki üniversiteler de katıldı.

Süleymaniye ve ilçelerindeki üniversitelerde öğrenciler, Kürdistan Bölgesi Hükümetinden, eğitimlerini tamamlamaları amacıyla kendilerine daha önce verilen bursların tekrar ödenmesi talebiyle üç gündür gösteri düzenliyor.

Öğrenciler ayrıca kampüslerdeki koşulların iyileştirilmesi talebinde bulunuyor.

Bugün Süleymaniye Üniversitesi Kampüsün’nde bir araya gelen öğrenciler, Süleymaniye-Kerkük yolunu trafiğe kapatarak protesto gösterisi düzenledi.

Protesto esnasında basın açıklaması yapan öğrenciler, “2014’te Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını kesmesi ve IŞİD savaşı nedeniyle durdurulan bursların tekrar ödenmesini istiyoruz. Çünkü öğrenciler ekonomik sıkıntı yaşıyor. Az da olsa bu burslar sayesinde ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabiliyor. Bu nedenle ilgili taraflardan en kısa zamanda taleplerimize yanıt vermesini bekliyoruz” dedi.

Süleymaniye Üniversitesi Teknik Enstitüsü’nde dün gerçekleştirilen protesto gösterileri esnasında yaşanan gerginliğe de değinen öğrenciler, “Biz bu tür istenmeyen olayların yaşanmasını istemiyor, taleplerimizi medeni bir şekilde dile getiriyoruz. Ancak güvenlik güçlerinin de sert müdahalesini kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rûdaw muhabiri Erkan Ali, öğrencilerin ayrıca gösteriler esnasında kampüslerdeki şartlara dikkat çektiğini ve burslu öğrenciler için şartların iyileştirilmesini istediğini bildirdi.

Erbil ve Halepçe’de de gösteriler yapılıyor

Süleymaniye’nin Germiyan bölgesi ile Raperin ve Çemçemal’de de üniversite öğrencileri aynı amaçla gösteri düzenliyor.

Yine başkent Erbil, Koya ilçesi ve Halepçe’deki üniversite öğrencileri de bugün protesto gösterileri düzenledi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki üniversite öğrencileri, ekonomik kriz nedeniyle 2014 yılından bu yana hükümet tarafından ödenen aylık burslarını alamıyor. Kürdistan Bölgesi hükumeti, Bağdat'ın uyguladığı bütçe kesintisi ve IŞİD savaşı nedeniyle bursları ödeyememişti.

Burslar, şehir dışından gelen ve yurtlarda kalan öğrencilere 100 bin dinar, yurtlarda kalanlara 60 bin ve kendi ilinde okuyan öğrencilere ise 40 bin dinar olarak ödeniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli