Kürdistan Sağlık Bakanlığı ‘kağıt poşet' kararının uygulanmasını istedi

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Sağlık Bakanlığı, valiliklere ve ilçe idarelerine gönderdiği genelgede, bakanlık tarafından alınan “market ve fırınlarda naylon poşet kullanımını yasaklayan” kararın hayata geçirilmesini istedi.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı, 15 Ekim 2019 tarihinde alınan 13915 nolu kararla, Kürdistan Bölgesi'ndeki market ve fırınlarda naylon poşet yerine kağıt poşet kullanılması gerektiği” yönündeki karar aldı. Bakanlık kararın uygulanması için valilik ve ilçe idarelerine genelge gönderdi.

Genelgede, naylon poşet yasağının uygulamaya geçmesi için il ve ilçelerde görevlendirilen ilgili komisyonlarla ortak çalışılması gerektiğine vurgu yapıldı.  

Kararın uygulanması için Kürdistan pazarında kağıt poşet temin edilmesi gerektiğine vurgu yapılan genelgede, “İl ve ilçelerdeki sanayi ve ticaret müdürlükleri ile koordine halinde çalışılarak kağıt poşet üretimi ve temini üzerinde çalışılmalıdır” denildi.  

Erbil Kaymakamı: Kararı hemen uygulamaya koymak çok zor

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda Süleymaniye’de özellikle fırınların çoğunda kağıt poşet kullanılmaya başlandı.

Ancak Erbil Kaymakamı Nebez Abdulhamit, kararın hemen uygulanmasının kendileri açısından zor olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Nebez Abdulhamit, “Bir süredir bazı fırınlarda kağıt poşet kullanımı başladı. Ancak hala market ve fırınları naylon poşeti terkedip kağıt poşet kullanmaya mecbur edebilmiş değiliz. Böyle bir dayatma özellikle de fırınlarda ekmek fiyatlarının artmasına neden olabilir. Kararı uygulayabilmek için daha fazla zamana ihtiyacımız var” dedi.

Abdulhamit, “Sağlık ve Ticaret Bakanlığı ile iletişim halindeyiz. Yine ticaret ve sanayi müdürlükleri ile Yatırımcılar Derneği de alışverşiş halindeyiz. Pazarda yeterince kağıt poşet temin edilemiyor. Dolayısıyla önce kağıt poşet üretimini ve bu konudaki sıkıntıyı gidermeliyiz” diye konuştu.

Duhok Piyasa Denemtleme Komisyonu Başkanı Yusuf Muhammed de kağıt poşet yetersizliği ve ücretleri ile ilgili durumdan dolayı kararı yaygınlaştıramadıklarını belirtti.

Yusuf Muhammed, “Kısa zamanda burada üretimini yapamayacağımız için kağıt poşet ithalatı üzerindeki gümrük vergisinin kaldırılmasını öneriyoruz. Bu şekilde pazarda daha ucuza temin edilebilir ve karar hayata geçebilir” dedi.

Aynı sıkıntıya dikkat çeken Süleymaniye Kaymakamlığı Ortak Komisyonlar Başkanı Goran Kadir ise, kararı kentte özellikle de fırın ve fast foodlarda büyük oranda hayata geçirdiklerini söyledi.