Süleymaniye'de binlerce öğretmenin katılımıyla maaşların gecikmesi protesto edildi

Süleymaniye (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde geciken memur maaşları nedeniyle öğretmenler yaklaşık bir aydır okullardaki eğitimi boykot ediyor. Hükümetin bir an önce maaşları ödemesini talep eden öğretmenler, Süleymaniye'de bulunan Eğitim Bakanlığı binası önünde protesto gösterisi yaptı.

Kamuda çalışanlarının maaşlarındaki gecikme nedeniyle Süleymaniye’deki öğretmenler yaklaşık bir aydır okulla gitmediği için eğitim askıya alınmış durumda.

Maaşlarını alıncaya dek boykota devam edeceklerini ifade eden öğretmenler, bir an önce haklarının iade edilmesini talep ediyor.

Rûdaw’a konuşan Şilan Abdullah, “Etki olduğu için bugün burada bir tepki var. Burada gördüğünüz kalabalık Eğitim Bakanlığının açıklamasına bir tepkidir. Öğretmenlerin okullara dönmesi için baskı kurmaya çalıştığı için kendisine verilen bir cevaptır” dedi.

"Öğretmenin cebinde para olmazsa eğitim devam edemez"

Süleymaniye’de 17 yıldır kadrolu öğretmenlik yapan Awat Karadaği, “İnsanlar kalbi olmadan yaşayamazlar, eğitim de öğretmen olmadan yaşamaz. Öğretmenin cebinde para olmazsa eğitim devam edemez. Açıkçası ben cebim boş bir şekilde okula gidip ders vermek istemiyorum” diye konuştu.

Protesto gösterisine iki çocuğuyla gelen öğretmen Xende Kemal, “Çocuklarımı gösterileri yerinde görmeleri için getirdim, aynı zamanda haklarını her zaman savunmalarını öğretmek için burada bulunmalarını istedim. Öğretmenlerine destek olmaları için getirdim. Ben iki öğrencinin annesi olarak çocuklarım iki yıl eğitimden mahrum kalabilirler ama en azından gerçek hayatta bir ders öğrenmiş olacaklar. O da şu; kimsenin haklarını yemesine izin vermeyecekler” şeklinde konuştu.

Kamu çalışanlarının maaşı 2014 yılından bu yana yaşanan siyasi nedenlerden dolayı Irak hükümeti tarafından gecikmeli olarak gönderiliyor. Bağdat ile Erbil arasında sık sık bu konuda görüşmeler yapılsa da sınır kapısı, yurt içi hasılası ve petrol ihracatı konuları nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi gecikmeli olarak gönderiliyor.

Öğretmenler ve kamu çalışanları da maaşlarını alamadıkları için sık sık protesto gösterileri düzenliyor.

Öğretmenler bir aydır boykot ediyor

Yaklaşık bir aydır eğitimi boykot eden öğretmenler geçtiğimiz iki günde Süleymaniye, Halepçe, Kelar, Kifri, Qaladeze, Raniye ve Koye'de protesto gösterisi düzenliyor.

Kelar’daki protesto gösterisine katılan öğretmen Sırwa Yunus, “Öğrencilerin eğitimine bir yıl dahi ara verilse çok normal. Bizler haklarımızı almadan sınıflara geri dönmeyeceğiz” dedi.

Önümüzdeki hafta Bağdat’tan gönderilecek belirli bir ödenekle Kürdistan Bölgesi’ndeki kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi bekleniyor. Öğretmenler de maaşlarını almaları halinde boykotu sonlandıracaklarını ve okullara geri döneceklerini ifade ediyor.