KÜRDİSTAN - Sokak hayvanları tehlikede

23-10-2015
Rûdaw
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye Hayvan Hakları Derneği, Kürdistan Bölgesi’nde yılda yaklaşık 4 bin sahipsiz hayvanın öldürüldüğünü duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Hayvan Hakları Derneği Başkanı Ümit  Rıza, Kürdistan Parlamentosu’nda hayvanların öldürülmesiyle ilgili şu ana kadar hiçbir yasanın ve önlemin alınmadığını söyledi.

 

Ümit Rıza, “Araştırmalarımıza göre, Kürdistan’da yılda yaklaşık 4 bin sahipsiz hayvan (kedi/köpek) öldürülülüyor. Bu hayvanların bir çoğu vatandaşlar, bir çoğu da veterinerler tarafından uyuşturucu iğneyle öldürülüyor” dedi.

 

Hayvanların öldürülmesini önlemek ve tedavilerini yapmak için Süleymaniye’de bir barınak hazırlamayı planladıklarını söyleyen Ümit Rıza, şöyle devam etti:

 

“Projemiz gerçekleştiğinde yaralı sokak hayvanlarını burada  tedavi edebileceğiz. Ayrıca kedi ve köpeklerin çoğalmasını önlemek için kısır ilaçları kullanacağız. Ancak Süleymaniyeli veterinerler bulduğumuz arsanın bu proje için tahsis edilmesine karşı çıkıyor.”

 

Kürdistan Bölgesi’nde sadece sokak hayvanlarının değil, evcil hayvanların sayısında da azalma yaşandığına dikkat çeken Duhok Hayvan Hakları Derneği Başkanı Dr. Süleyman Temer ise, “Duhok’ta 2000-2005 yılları arasında yaklaşık 1 milyon 200 evcil hayvan vardı. Şu an sadece 700 bin evcil hayvan bulunuyor” bilgisini paylaştı.

 

Kürdistan Bölgesi Hayvan Hakları Müdürü Dr. Abas Ali de, sadece Kürdistan Bölgesi’nde değil, Irak genelinde hayvan haklarının korunmadığını savundu.

 

Dr. Abas Ali, “Çevre Bakanlığı tarafından başta keklik ve diğer kuş türlerinin olmak üzere, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tüm  hayvanların korunması için uyarı yapıldı” dedi.

 

Yılda yaklaşık 4 bin hayvanın öldürüldüğüne ilişkin verileri reddeden Dr. Ali, “Sadece sahipsiz sokak köpekleri görevliler tarafından öldürülüyor” ifadesini kullandı.

 

Süleymaniye Hayvan Hakları Derneği, 4 yıl önce Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde kuruldu. Derneğin şu anda 50 üyesi bulunuyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde ilk Hayvan Hakları Derneği ise 6 yıl önce Duhok’ta kurulmuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli