Sefin Dizayi: PKK ile çatışmayalım diye gayret ediyoruz

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, askeri operasyonların Türkiye ile PKK arasındaki sorunları çözmeyeceğini vurgulayarak çatışmaların Kürdistan'daki sivillere zarar verdiğini söyledi.

Sefin Dizayi, 17 Temmuz günü Amerikan Columbia Üniversitesi tarafından düzenlenen “Bölgesel Çatışmaların Suriye ve Irak'ta Kürtler Üzerindeki Etkisi” başlıklı panelde video konferans yoluyla bir konuşma yaptı.

Barış İnşası ve İnsan Hakları Programı ve Kürt halkını savunan ABD merkezli kar amacı gütmeyen Kürtler İçin Adalet Grubunun işbirliği ile düzenlenen ve Barış İnşası ve İnsan Hakları Programı Direktörü David Philips’in moderatörlüğünü yaptığı panele, Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Amerika Temsilcisi Dış Sözcüsü Sinem Muhammed, Woodrow Wilson Merkezi'nden Amy Austin Holmes, Kürtler İçin Adalet Grubu Kurucusu Thomas Kaplan, Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Başkanı Dilawer Alaaddin ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eski basın danışmanı Hiwa Osman katıldı.

Katılımcılar, Kürdistan Bölgesi ve Rojava ile ilgili gelişmeler, her iki Kürt bölgesindeki Türk askeri faaliyetleri, Ezidi Kürtlerin kaderi, Bağdat-Erbil ilişkileri, Irak'ta IŞİD tehdidinin yanı sıra Rojava’da Kürt birliği ve ABD'nin Ortadoğu'daki etkisi hakkında görüşlerini dile getirdi.

“Ortadoğu’da gayrimüslimlerin ibadethaneleri yıkılırken Kürdistan’da inşa ediliyor”

Panelde konuşan Sefin Dizayi, bugün 1 milyondan fazla mülteciye ve yerinden edilmiş göçzedeye ev sahipliği yapan Kürdistan Bölgesi'nin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların altını çizdi.

IŞİD ve Şii milisler nedeniyle yurtlarına dönemeyen dini azınlıklara yönelik tehditlere dikkat çeken Dizayi, Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak hükümetinin bu bölgeleri güvence altına almak için ortak bir güvenlik mekanizması oluşturmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ortadoğu'da gayrimüslimlere ait birçok ibadethane tahrip edilirken Kürdistan'da bir arada yaşama kültürünün hakim olduğunu ve bununla gurur duyduklarını söyleyen Dizayi, yeni kilise ve ibadet yerleri inşa edildiğini anımsattı.

“Operasyonlar Türkiye ile PKK arasındaki sorunları çözmez”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonlarına da değinen Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, “Türkiye ile PKK arasındaki sorunlar askeri operasyonlarla çözülmez” dedi.

Türkiye’ye bu operasyonları durdurma çağrısı yapan Dizayi, çatışmaların Kürdistanı'ndaki sivillere zarar verdiğini söyledi.

Dizayi, “PKK araya girene kadar da Türkiye ile PYD’nin ilişkileri iyiydi. Şimdi PKK ile çatışmayalım diye gayret ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye de tavrını gözden geçirmeli ve özellikle sivil kayıplara neden olduğunu gördüğümüz bu saldırıları durdurmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Kürdistan Bölgesi liderlerinin Rojava’daki siyasi partileri yakınlaştırma çabalarından bahseden Dizayi, Suriye'deki Kürtlerin farklı sesler ve siyasi partiler tarafından temsil edilme hakkına sahip olduklarını kaydetti.

“Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın karşı karşıya olduğu çok sayıda kriz var”

Panelde konuşan MERI Başkanı Dilawer Alaaddin, Ortadoğu'da liderlik eksikliğinin bir boşluk yarattığını ve askeri maceracılıkta bir artış yaşandığını savundu.

Alaaddin, ABD'yi liderlik rolü oynamaya çağırarak, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın karşı karşıya olduğu çok sayıda kriz olduğuna dikkat çekti.

Austin Holmes de, Rojava ve Suriye'deki Ezidi topluluğunun kırılgan statüsü ve son iki yılda Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgelerindeki yaşanan zorunlu demografik değişiklikler hakkında konuştu.

Gazeteci Hiwa Osman da Rojava’ya yaptığı son ziyaretinden bahsetti. Oman Esad hükümeti üzerindeki uluslararası yaptırımların istenmeyen sonuçları ve Türkiye'nin askeri saldırılarının Rojava ve Kürdistan Bölgesi üzerindeki etkilerine değindi.

“Rojava’da bir sonraki adım belirsiz”

Kürt halkının bu durumda karşılaştığı mevcut zorluklara dikkat çeken Osman Rojava’daki Kürt siyasi partileri arasındaki son görüşmelerin, ABD'nin arabuluculuğu sayesinde başarılı olduğunu, ancak bir sonraki adımların ne olacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Kürtler İçin Adalet grubu Kurucu Başkanı Thomas Kaplan da, IŞİD’le mücadelede yaptıkları fedakarlıklar ve dini azınlıkların korunması konusunda gösterdikleri hassasiyet nedeniyle Kürtlere şükran borçları olduğunu söyledi.

“Uluslararası toplum Türkiye’ye dur demeli”

Son olarak panelde konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Amerika Temsilcisi Dış Sözcüsü Sinem Muhammed, “Uluslararası toplum Türkiye’nin Rojava ve Güney Kürdistan’daki saldırılarına sessiz kalmamalı, dur demelidir. Türkiye’nin kendisi de bölgeye barışın siyasi çözümle geleceğini savunuyor” dedi.

Muhammed, “ABD sözlerini pratikte yerine getirmeli. Biz yalnızca açıklama istemiyoruz. Sadece ABD de değil, IŞİD’le mücadele döneminde bizimle birlikte hareket eden tüm uluslararası güçler de ayı şekilde. Bölgeye barış ve huzuru nasıl savaş değil, siyasi yollarla getirebiliriz buna karar verilmeli. Türkiye’nin yaptığı şey sorunu çözmez, aksine derinleştirir” ifadelerini kullandı.