BM Güvenlik Konseyi Rojava'yı gündemine almadı

23-06-2022
BM Güvenlik Konseyi
BM Güvenlik Konseyi
Etiketler BM Güvenlik Konseyi Rojava Suriye Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye’ye insani yardımların sürdürülmesi gündemiyle toplandı. Toplantıda Rojava’daki insani durum ve operasyon tehdidi gündeme gelmedi.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki insani yardımların sürmesi gündemiyle New York’ta toplandı. Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri bir operasyon düzenlenme planı,  sivil insanların yerinden olması ve hayatlarını kaybetmesi tehlikesi toplantıda gündeme gelmezken, Suriye’nin diğer bölgelerindeki insani durum  değerlendirildi.

BM Güvenlik Konseyinde, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki Arap yerleşimcilerin korunması, insani yardımların ulaştırılması projesinin bir yıl daha uzatılması konuları tartışıldı.

BM Genel Sekreteri de yaptığı konuşmada Rojava’daki insani duruma yer vermedi.

Rûdaw’ın diplomasi editörü Mecid Nizammedin Gili, BM Güvenlik Koınseyi'ndeki ülkelerin temsilcilerine  “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’nin iki kentine yönelik askeri operasyon düzenlemesi planına ilişkin tavrınız nedir? Ki bu operasyonlar sonucunda binlerce insanın göç etmesi ve insani bir krizin yaşanması bekleniyor.  Ülkenizin dışişleri bakanı bu sınırları ziytaret etti, Türkiye’ye mesajınız nedir?” sorularını sordu.

Norveç’in BM Temsilcisi Yardımcısı Trina He Merbak, “Dışişleri bakanımızın, Türkiye hükümet yetkilileri ile olumlu bir görüşmeler gerçekleştirdi. Milyonlarca insana ulaştırılması planlanan insani yardım projesinin ne kadar önemli bir konu olduğunun farkındalar. Bu yardım projesinin kabul edilmesi için ilgili taraflarla istişare içerisindeyiz. Bizim birinci planımız bu” şeklinde yanıtladı.

Rûdaw muhabiri sorularının yanıtını almadığını belirterek, “Ben size Rojava operasyonunu soruyorum ancak siz, Suriye’ye yapılacak yardımlarının BMGK’de nasıl kabul edileceğini anlatıyorsunuz” şeklindeki sorusu yanıtsız kaldı.

Öte yandan İngiltere’nin BM Elçisi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada basın mensuplarının soru sormasına izin vermedi.

Rûdaw’a konuşan BMGK kurulundan diplomatik bir kaynak, İngiltere temsilcisinin Rûdaw’ın Türkiye’nin operasyonu ve milyonlarca Rojavalının göç etmesine ilişkin sorusuna maruz kalmamak için gazetecilerden soru almadığını söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Suriye sınırını ziyaret etmiş ve bölgedeki durumu yakından gözlemlemişti.

Rûdaw muhabiri geçtiğimiz Salı günü basın açıklaması yapan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield’e de aynı soruları yöneltti:

“Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret ettiniz ve Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyon tehdidinde bulunduğu yerlerde gözlemlerde bulundunuz. Türkiye'nin planı nedir ve ABD’nin bu plana ilişkin tavrı nedir?”  

Greenfield, “Bana göre planlarının ne olduğunu Türkiyeli yetkililere sormalısınız. Türkiye ziyaretimde bu eylemliliklerine karşı olduğumu kendilerine illettim” şekliden yanıtladı.

ABD’li yetkililer, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik planına ilişkin daha fazla konuşmak istemiyor. Çünkü Ukrayna-Rusya savaşında hem Rusya hem de ABD için Türkiye’nin tavrı çok önemli.

Bu sebeple Rusya’nın BM temsilcisinin Ankara’yı endişelendirecek adımlar atmaktan kaçındığı ve Rojava’ya yönelik operasyona ilişkin sesizliğini koruduğu görülüyor.

Türkiye’nin Katar ile işbirliği içerisinde insani yardım derneklerinin desteğinde binlerce Arap aileyi sınır boyunca yerleştirmeyi planlıyor. BMGK kurulunun Suriye’ye insani yardım süresinin uzatılması, Türkiye açısından büyük önem taşıyor.

BM Güvenlik Konseyi, Suriyeli Arap göçmenlere karşı gösterdiği duyarlılığı, Rojavalı sivillere karşı aynı düzeyde göstermediği anlaşılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli