Kürt Dil Platformu: Batman kayyumu açıkça Kürt diline düşmanlık yapıyor

Diyarbakır (Rûdaw) - Kürt Dil Platformu (PZK), Batman Belediyesi’ne kayyım atanan valinin kentte Kürtçe yazılı uyarı ikonlarını kaldırması hakkında, “Batman kayyumu esas çalışmalarını bir tarafa bırakıp Kürt diline düşmanlık yapıyor. Bu çok acayip birşey değil mi?” açıklamasında bulundu.

Kürt Dil Platformu tarafından “Kürt diline saldırılar devam diyor” başlığı ile yapılan açıklamada, HDP’li belediyelere atanan kayyımların Kürt diline karşı “keyfi dayatmalar” ve “doğrudan bir düşmanlık içerisinde olduğunu” ve hükümetin de bu konuda sessiz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bazen biz Kürt diline karşı değiliz, kardeşiz diyorlar. Eğer gerçekten öyle ise kayyımların anti-demokratik uygulamalarına karşı neden durmuyorsunuz? Kürt halkı olarak şimdi çok iyi biliyoruz ki sessizlik katılmaktır, onaylamaktır. Bu konularda riyakalrlık ve dürüst olmamak kimseye yaramıyor. Hükümet ve Cumhurbaşkanı bu konuda tavrını netleştirmelidir” denildi.

Batman kayyımının tamamen keyfi uygulamalarla belediyenin resmi sayfasından Kürtçeyi kaldırdığı, Kürt dili üzerinde çalışan çalışanları işten çıkardığı ve son olarak kentte bulunan Kürtçe uyarı ikonlarını sildirdiği ifade edilen açıklamada, “Bu uygulamaları ile Batman kayyımı Kürt diline karşı açıkça bir düşmanlık içerisindedir. Batman kayyımı ve diğer kayyımların derdi nedir ki Kürt diline saldırıyolar. Batman kayyumu esas çalışmalarını bir tarafa bırakıp Kürt diline düşmanlık yapıyor. Bu çok acayip birşey değil mi?” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Kayyım olarak Kürt diline gerçekten düşmanlık yapmak istiyorlarsa görüşlerini TRT Kurdi, seçmeli dersler, üniversitelerdde Kürt dili ve edebiyatı hakkındaki görüşlerini de açıklasınlar. Kayyımlar, vali, bakan, hükümet ve Cumhurbaşkanı kamuoyuna görüşünü açıklasın. Kayyımlar hükümeti temsil ediyorsa, hükümetin Kürt diline karşı yaklaşımını da kabul etmelidirler. Aksine Kürt dili konusundaki kaos daha da artacaktır.”

Kayyımların Kürt diline karşı yaklaşımını kınayan Kürt Dil Platformu, Kürt diline saygı durulmasını ve resmi bir statüye sahip olmasını, eğitim dili haline gelmesini ve Kürt Dil Kurumu kurulmasını talep etti.

Açıklamada, “Çünkü Kürt dili varlığımızdır, hakkımız ve halkımızın kimliğidir” denildi.