Efrinli aileler: Şeyhlerimiz, Müslüman önderler onurumuz çiğnenirken neredeydiniz?

23-03-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Efrin Newroz Katliam Ahrar El Şarkiye ENKS
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Efrin’de Newroz akşamı ateş yaktıkları için katledilenlerin aileleri, silahlı grupların kentten uzaklaştırılmasını istedi. Aileler, taziyeye katılan ileri gelenlere de tepki gösterdi. 

Efrin’in Cindires ilçesinde, 20 Mart günü, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Ahrar El Şarkiye adlı gruba mensup kişiler, Newroz ateşi yaktıkları gerekçesi ile Peşmerg ailesinden Ferhan (Ferheddin) Osman (43), İsmail Osman (38), Muhammed (Nazmi) Osman (42) isimli kardeşler ile İsmail Osman’ın oğlu Muhammed İsmail’i (18) katletti, 2 kişiyi de yaraladı.

Olay kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açarken Efrin halkı 3 günden beridir hayatını kaybedenlerin evine taziye ziyaretinde bulunuyor.

Bugün yine aralarında bölgenin şeyhleri ve ileri gelenlerinin de olduğu yüzlerce kişi kurbanların ailelerini ziyaret ederek taziye dileklerini iletti.

Burada konuşan kurbanların akrabalarından biri, “Şeyhlerimiz, İslam meclisimiz, Müslüman önderlerimiz, onurumuz çiğnenirken, zeytin ağaçlarımız kesilirken, evlerimiz yakılıp yağmalanırken siz neredeydiniz? Bir açıklama bile yapmadınız. Neredeydiniz, şehit ailelerine başsağlığı mı demek istiyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

“Silahlı gruplar Efrin'e girdiğinden beri elleri kan içinde, tüm grupların elleri kan içinde” diyen kurbanların yakını, “Hala 280 kişi işkence altında, 60 kadın bu gruplara ait cezaevlerinde, 21 çocuk işkence altında. Şimdi güya şeyhlerimiz İslam'a davet ediyor. Siz İslam'ın neresindesiniz? Bizim haysiyetimiz çiğnenirken siz refleks bile göstermediniz” diye konuştu.

Taziye evinde toplanan kalabalık da, “Efrin özgür değil, Efrin silahlı gruplar tarafından işgal edilmiştir” diyerek silahlı grupların kentten uzak tutulmasını istedi.

Burada konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üst düzey yetkililerinden Ahmed Hasan da, “Silahlı grupların Efrin’deki yerleşim yerlerinden çıkarılmasını istiyoruz. Silahlı grupların yeri sivil yaşam alanları değil, kendi kampları ve eğer varsa savaş cepheleridir. Biz bu gruplar tarafından suçsuz yere tutulanların da serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Hayatını kaybedenlerin aileleri de Türkiye destekli Suriye Geçici Hükümeti’ne seslenerek suçluların bir an önce cezalandırılmasını, diğer silahlı grupların da bölgeden uzaklaştırılmasını istedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli