Başkan Neçirvan Barzani: Hiçbir silahın bilim ve bilgi kadar etkili olmadığı bir çağdayız

23-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Dr. Feryad Fazıl Omer Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt akademizyen Dr. Feryad Fazıl için düzenlenen ödül töreninde konuşan Başkan Neçirvan Barzani “Bilim insanları, mucitler, yetenekli insanlar Kürt milletinin ve ülkemizin önemli bir değeridir” diyerek “Bugün hayatta kalmamız, korunmamız ve güçlenmemiz için hiçbir silahın bilim ve bilgi kadar etkili olmadığı bir çağdayız” ifadelerini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani Erbil Selahattin Üniversi’nde Berlin Kürt Araştırmalar Enstitüsü Kurucusu ve Başkanı Dr. Feryad Fazıl Omer için düzenlenen ödül törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Barzani akademisyen Dr. Feryad Fazıl Omer’in Kürt dili, edebiyatı ve tarihinin gelişimine katkı sunan önemli isimlerden biri olduğunu söyledi.

Bilim insanları, mucitler, yetenekli insanlar Kürt milletinin ve ülkemizin önemli bir değeridir” diyen Neçirvan Barzani, “Kürt akademisyen, bilim insanları, mucitlerin her birinin yeteneğini ve ürettikleri çalışmaları onurlandırmak, halkımızın kimliğini ve tarihini onurlandırmaktır. Her alanda, nerede olurlarsa olsunlar, sadık ve sevilen insanların tüm çabalarına sadakattir” ifadelerini kullandı.

Dr. Feryad Fazıl Omer'in vatanına ve milletine vefayla hizmet etmiş seçkin isimlerden biri olduğunu belirten Barzani, “Yarım asrı aşkın bir süredir şiirler ve söylevleriyle, ilmî projeler, akademik araştırmalarıyla, tercüme ve eserleriyle halkımızın tarihi, dili ve kültürünü korunmasına hizmet etmeye devam etmiştir” dedi.

Kürtlerin geçmişte oryantalist tarihçiler ve yabancı Kürdologlar vasıtasıyla dünya halklarına tanıtıldığına dikkat çeken Barzani, “Bizim kimliğimiz ve tarihimiz hakkında en iyi ihtimalle yiğit savaşçı imajı ile dünyaya eksik ve yetersiz tanıtmışlardır” diye konuştu.

"Dünyanın zihnindeki geçmiş Kürt imajının edebiyat, düşünce ve kültürümüz ile düzeltilmesi, önemlidir” diyen Başkan  Neçirvan Barzani, “Dünya Kürtlerin felsefesini, düşüncesini tanımalı ve okumalıdır. Bu, yurt içi ve yurt dışındaki halkımızın yetenekli bilim insanları, akademisyenleri ve aydınlarının temel  görevidir” ifadelerini kullandı.

Barzani, "Bugün hayatta kalmamız, korunmamız ve güçlenmemiz için hiçbir silahın bilim ve bilgi kadar etkili olmadığı bir çağdayız” diyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Dünyadaki herhangi bir ulusun hayatta kalması ve ilerlemesi, ulusumuzun çocuklarının politik, ekonomik, sosyal ve kültürel tüm alanlarda, bilimsel ve modern yöntemlerle üretkenlik düzeyine çağa uygun bir şekilde yenileme yeteneğine bağlıdır. Dolayısıyla bilim adamları, mucitler, yetenekli insanlar milletimizin ve ülkemizin önemli bir değeridir.”

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli