MARDİN - 3 kuşak, aynı meslek

Mardin (Rûdaw) - Mezopotamya’nın kadim kentlerinden olan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'de, sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle yük taşımada eşekler önemli bir yere sahip.

 

Geçimini eşekle yük taşıyarak sağlayan Muhammed Akın, “Ben Mardin’de doğdum, Mardin’de büyüdüm. Biz bu şehre gönülden bağlıyız” dedi.

 

Muhammed Akın, “Her sabah erkenden kalkar, eşeğimi hazırlar çarşının yolunu tutarım. Dedem de bu işi yapıyordu, babam da. Şimdi ise sıra ben de” ifadelerini kullandı.

 

Mardin’deki sokaklar dar olduğu için buralara araba veya motorlu araçlarla giremediklerini söyleyen Akın, “Bu yüzden taşımacılık işlerini eşekle yapıyoruz. Çarşıdan aldığımız malları, sırtlarına sepet bağladığımız eşeklerin yardımıyla gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

 

Muhammed Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Yılda binlerce kişi bu dar sokaklara gelip fotoğraf çekip gidiyor ancak bizim için burası turistik değil, ekmeğimizi çıkardığımız yer. Her sabah çarşının yolunu tutuyorum. Peynir, kömür, odun ne bulursak taşıyoruz. Bizimkisi geçim derdi.”