Kuzey Ren-Vestfalya hükümeti Ezidilerin geri gönderilmesini 3 ay süreyle askıya aldı
Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya bölgesel hükümeti 18 Aralık 2023'te, Ezidi vatandaşların sınır dışı edilmesini üç ay süreyle askıya almaya karar verdi.
Kuzey Ren-Vestfalya Hükümeti Aile, Eşitlik ve Uyum Bakanı Josefine Paul kararı Rûdaw’a değerlendirdi. Josefine Paul bölge hükümetinde bakan ama aynı zamanda çocuklar, gençler, aileler, eşitlik, mülteciler ve uyum konularından da sorumlu.
Ezidiler için özel çaba sarf eden Josefine Paul, Ezidi vatandaşların Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne sınır dışı edilmesini Almanya genelinde durdurmaya çalışıyor.
Bakan Josefine Paul, Rûdaw muhabiri Zinar Şino'nun sorularını yanıtladı.
Rûdaw: Sayın Bakan, zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Kuzey Ren-Vestfalya'da Ezidilerin sınır dışı edilmesini durdurma kararını nasıl aldığınızı bize kısaca anlatabilir misiniz?
Josefine Paul: Kuzey Irak'ta Ezidi halkının durumunun çok kötü olduğunu görüyoruz. Özellikle kadınlar ve çocuklar açısından bölgedeki durum değerlendirmelerinde bu açıkça görülüyor. Pek çok yerden sınırdışı edilmelerin arttığına dair haberler aldık ama bakarsanız bu yılın başında Federal Meclis oy çokluğuyla terörist IŞİD'in Ezidilere karşı bir katliam yaptığına karar verdi ve bu bir katliamdı.
Bizim için bu, Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde yaşayan Ezidiler için rahatlık yaratmak istediğimiz ancak bölgenin bir şeyler yapma olanaklarının sınırlı olduğu anlamına geliyor. Biz o fırsatı şimdi kullandık ama uzun süreli güvenli bir gelecek yaratmak merkezin görevidir. Gerçekte bunu merkezi otoritelerin yönetmesi gerektiği sonucuna vardık.
Rûdaw: Buna daha sonra değineceğim ama tamamlamam gereken bir soru daha var. Sınır dışı edilmenin ertelenmesi sadece kadın ve çocuklar için mi yoksa erkekler için de geçerli mi?
Josefine Paul: Net bir karar verdik. Kadınlar ve çocukların özel durumunu göz önünde bulundurarak, kadınlar ve 18 yaşın altındaki kişiler için sınırdışı işleminin askıya alınmasına karar verdik. Resme baktığınızda kadınlar ve çocuklar için, özellikle de özel durumda olan kişiler için durumun ne kadar zor olduğu açıkça görülecektir.
Rûdaw: Sayın Bakan Ezidilerin Almanya genelinde sınır dışı edilmesini durdurmak için neler yapıyorsunuz?
Josefine Paul: Bölgelerin imkanları çok kısıtlı. Şimdi sınır dışı edilmenin üç ay süreyle durdurulması yönünde karar çıkardık ve bu kararı bölgesel düzeyde en fazla 6 ay olmak üzere yalnızca bir kez uzatabiliyoruz. Karaımız ancak kendi eyaletimizde uygulanablir.
Rûdaw: Kuzey Ren-Vestfalya'da kaç Ezidinin yaşadığını biliyor musunuz? Son yıllarda özellikle 2014'ten sonra çok sayıda Ezidi eyalete geliyor.
Josefine Paul: Kuzey Ren-Vestfalya'da büyük bir Ezidi topluluğumuz var. Tabii 2014'teki katliamdan ve IŞİD'in vahşi suçlarından sonra bunlar arttı. Buna göre geniş bir Ezidi topluluğumuz var ve bu nedenle kendimize sorumluluğumuz olduğunu söyledik. Bu grup için federal düzeyde birleşik bir çözüme ihtiyaç olduğunu bir kez daha açıkça belirtmek için federal yetkililere başvurduk.
Bu gruba yönelik temel bir çözüme ihtiyaç var ama Kuzey Ren-Vestfalya'da sorumluluğumuzu görüyoruz ve şu anda sınır dışı etmelerin durdurulması yönünde talimat verdik; ancak bölgenin imkanlarının kısıtlı olduğunu ve bir süreliğine sınır dışı kararlarını durdurduğunu bir kez daha söylüyorum. Maksimum altı ay. Şu anda ihtiyaç duyulan şey Federal düzeyde birleşik, temel ve kanunla garanti altına alınmış bir çözümün bulunmasıdır.
Rûdaw: Ezidilerin ve diğer milletlerden insanların Kuzey Ren-Vestfalya bölgesine entegrasyonu konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Josefine Paul: Nordrhein-Westfalen'in, insanların buraya göçüyle ilgili uzun bir geçmişi var. Çok renkli bir göç bölgesiyiz. Çok renkli bir bölge olmamızdan yola çıkarak geleceği inşa ediyoruz. Toplumdaki farklı renklerin adaptasyonu ve katılımı bu toplumu yarattı ve bizi güçlendirdi. Ve bugün geniş bir adaptasyon tabanımız var. Belediyelerin uyum merkezleri ve yardım kuruluşlarının uyum ajansları var. Yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla da oldukça geniş bir işbirliğimiz var. Kuruluşlar bir araya gelerek farklı konularda çalışıyorlar.
Üzerinde çok şey inşa edebileceğimiz geniş bir entegrasyon tabanımız var. Elbette geliştirmemiz gereken alanlar da olacak. Dil kursları alanında entegrasyon merkezlerinin oluşturulması, eğitim ve istihdamın hızla uygulanması ve topluma katılım fırsatlarının erken sağlanması gibi…
Rûdaw: Sayın Bakan, Almanya hükümeti, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu iltica meselesine ilişkin anlaşmaya vardı mı? Bu konuda ne diyorsunuz?
Josefine Paul: Artık sadece Ukrayna'dan değil her yerden artan bir göç hareketi olduğunu görüyoruz; Kuzey Ren-Westfalya’ya dünyanın birçok savaş ve kriz bölgesinden insanlar gelmesine rağmen yalnızca Ukrayna'dan 230 kişi kabul edildi. Bu aynı zamanda göçün yönü ve entegrasyon/adaptasyon konusunda da endişelenmemiz gerektiği anlamına geliyor. Avrupa Birliği'nin dış sınırlarında bu şekilde kabul edilemez bir durumun ortaya çıktığını görüyoruz, bu nedenle Avrupa Birliği düzeyinde bu durum üzerinde çalışmak iyi ve doğruydu.
Endişemizi dile getirdik ve özel durumlardaki kişilerin özel korumaya ve desteğe ihtiyaç duyduğunu belirledik. Artık ona göre çalışmalar yapıldığını göreceğiz ama başlangıç için doğru bir adım. Avrupa Birliği düzeyindeki anlaşmalarla göçmenlerin koordinasyonu ve dağıtımı mekanizmasına geçiş söz konusu. Göç süreçlerinin yönlendirilmesi ve insanileştirilmesi konusunda doğru ve sürekli çözümleri ancak Avrupa Birliği düzeyinde bulacağımızı düşünüyorum.
Rûdaw: Çok teşekkür ederim Sayın Bakan. Kuzey Ren-Vestfalya bölgesi her zaman Ezidilerin hakları için öncülük yaptı. Almanya’da Ezidilerle büyük bir dayanışma yaşandı. Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.