İsmail Beşikçi’ye Duhok Üniversitesi’nden ‘fahri doktora’ unvanı

22-12-2022
Etiketler İsmail Beşikçi Duhok Üniversitesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Duhok Üniversitesi bugün bir törenle Kürtlere ilişkin pek çok çalışmaya imza atan ünlü sosyolog ve yazar İsmail Beşikçi’ye fahri doktora unvanı verdi.

Bugün Duhok Üniversitesi’nde gerçekleşen törene çok sayıda üniversite yöneticisi, akademisyen, siyasetçi ve öğrenciler katıldı.

Duhok Üniversitesi Rektörü Dr. Davud Silêman Etruşi, yaptığı konuşmada Beşikçi’ye fahri doktora unvanı vermelerinden dolayı çok memnun olduklarını kaydetti.

Etruşi ayrıca Beşikçi’nin yaptığı çalışmaları anımsatarak Beşikçi’nin Türkiye’nin Kürtlere yönelik tavrına eleştirel baktığını, bu yüzden tutuklandığını ve pek çok zorluk yaşadığını kaydetti.

Öte yandan tören kapsamında Beşikçi’nin heykeli üniversiteye de konuldu.

İsmail Beşikçi'ye daha önce de başkent Erbil’de bulunan Selahaddin Üniversitesi ve İstanbul’da bulunan Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanı vermişti.

İsmail Beşikçi kimdir?

"Sarı Hoca" olarak bilinen, Kürt sorunu üzerine araştırmaları ve yazılarıyla tanınan İsmail Beşikçi 7 Ocak 1939'da Çorum'un İskilip ilçesinde doğdu. İskilip'te ilkokulu okuduktan sonra Çorum Lisesi'ni bitirdi.

1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1965-1971 yılları arasında Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nde asistanlık yaptı.

Aynı bölümde sosyoloji doçenti olan Orhan Türkdoğan tarafından, Marksist propaganda ve bölgecilik yaptığı gerekçesiyle ihbar edildi. Bu nedenle 12 Mart 1971 döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve üniversite ile ilişiği kesildi.

1974 affıyla cezaevinden çıktı, daha sonra Kürt sorununu işleyen düşüncelerinden ötürü defalarca yargılandı.

Kürt sorunu üzerine araştırmaları ve yazılarıyla tanındı. 8 kez cezaevine girip çıktı ve yaşamının 17 yılı hapiste geçti. 12 Eylül askeri darbesinden önce 1979'da cezaevine girdi, 1987'de serbest bırakıldı ancak davalar bir türlü peşini bırakmadı.

Bu davalardan giydiği hükümlerle 1999'a kadar tutuklu kaldı. 1999 yılında yapılan sınırlı yasal düzenleme sonucu tahliye olduğunda hakkında toplam 100 yıl hapis ve 10 milyar lira para cezası verildi.

Beşikçi'nin yayımladığı birçok kitap yasaklandı.

Başkent Erbil’deki Selahaddin Üniversitesi

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli