IŞİD tarafından kaçırılmıştı: Ezidi kadın, Urfa'da bir cezaevinde bulundu

Erbil (Rûdaw) – IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi bir kadının Urfa’da cezaevinde olduğu öğrenildi. Ezidi kadının babası cezaevinde kızını ziyaret ederek yetkililerden kendisini serbest bırakılmasını istedi. Türk makamları ise kızın serbest kalması için Iraklı makamların resmi yazı ile bunu talep etmelerini istedi.

Ezidi kadın Asya Kemal Çeto 2014 yılında IŞİD mensuplarınca kaçırıldı. Kaçırıldığında 15 yaşındaydı.

Rûdaw’a konuşan Asya’nın babası Kemal Çeto, kızını arama çalışmalarına 10 yıldır devam ettiğini en sonunda kızının Türkiye’de olduğunu öğrendiğini söyledi.

Kemal Çeto kızının yerini tespit ettiğini belirterek, Asya’nın Urfa’da bir cezaevinde olduğunu ifade etti.

Şu anda Avustralya’da yaşayan Kemal Çeto, kızının iki aydır Urfa’da tutuklu olduğunu ve serbest bırakılması için Türkiye’nin Irak’tan resmi bir yazı talep ettiğini belirtti.

Kemal Çeto, “Türkiye, kızımı serbest bırakma yetkilerinin olmadığını söylüyor ama Irak’tan resmi bir belge istiyorlar. Asya’nın iki çocuğu da yanında ve Türkiye, çocukların da tutulması gerektiğini söylüyor” dedi.

Kızı Asya’nın üç yıl önce başka IŞİD’li ailelerle birlikte Türkiye’ye geçtiğini bir süre orada ikamet ettiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani'ye çağrı

Kızını aramak için Urfa’ya gittiğini belirten Çeto, "Cezaevi IŞİD’in aileleri ve çocuklarıyla doluydu. Irak’ın Ankara Büyükelçiliği’ne gittim ve bana, Türkiye ile cezaevi yönetiminin Bağdat’tan resmi bir yazı talep ettiğini söylediler" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’ye çağrıda bulunan çaresiz baba “Lütfen sesimi Neçirvan Barzani’ye ulaştırın. Sadece o bizim acımıza derman olabilir” dedi.

IŞİD mensupları 2014 yılında Şengal ve çevre beldelere saldırarak yaklaşık 5 bin Ezidi Kürdü katletti 6 bin 417’sini de kaçırdı.

Başkan Neçirvan Barzani’nin öncülüğünde kurulan Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin verilerine göre, kaçırılan Ezidi Kürtlerden bugüne kadar 3 bin 577’si kurtarıldı. 2 bin 840 kişi ise hâlâ kayıp.