Komisyon: Kürdistan seçimleri başarılı ve şeffaf bir şekilde sona erdi

Erbil (Rûdaw) - Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Duhok Şube Başkanı Halid Osman, Kürdistan Parlamentosu’nun altıncı dönem seçimlerini son yılların en başarılı seçimlerinden biri olarak nitelendirdi. Osman, "Komisyon, hile yapmayı engellemek için birçok filtre uyguladı" dedi. 

Rûdaw haber bültenine konuşan Halid Osman, "Komisyon, Kürdistan Parlamentosu seçimleri için birçok filtreyi uygulamaya soktu. Bu, seçim sürecinin dürüst ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi, siyasi parti ve tarafların seçimlerde herhangi bir sahtekarlık olmadığından emin olmaları için yapıldı" diye konuştu.

Halid Osman, "En önemli filtre, seçmenin tüm bilgilerini içeren biyometrik karttı. İkinci filtre, komisyon tarafından belirlenen sınırlı sayıda kişi dışında, seçmenlerin parmak izi olmadan oy kullanamayacak olmasıydı. Üçüncü filtre, oyların manuel sayımında siyasi tarafların temsilcilerinin ve tüm gözlemcilerin hazır bulunmasıydı. Dördüncü filtre ise oy verme merkezlerine gözetim kameralarının yerleştirilmesiydi" ifadelerini kullandı.

"Cihazları satın aldığımız şirket, Güney Koreli bir şirket ve dünyanın birçok başka ülkesine de oy verme cihazları sağladı" diyen Halid Osman, "Bu cihazların programlanması sadece bu şirket tarafından yapılıyor ve programlama sırasında özel bir UNAMI (Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu) ekibi hazır bulunuyor" dedi.

Kürdistan Parlamentosu'nun altıncı dönem seçimlerini kendi deneyimindeki geçmiş en başarılı 10 seçimden biri olarak tanımlayan Halid Osman, "Başarılı olmasının yanı sıra, bu seçimde sorunlar çok azdı. Elbette, seçimi kaybeden partiler her zaman seçimden sonra şikayet eder ve komisyonu suçlarlar, bu normal bir şeydir ve ilk kez olmuyor" açıklamasında bulundu.

Kürdistan Parlamento seçimleri

Dün Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 20 Ekim'de gerçekleşen Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı dönem milletvekili seçimlerine dair ilk sonuçları açıkladı.

Buna göre, 2 milyon 899 bin 578 seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerde 2 milyon 87 bin 972 kişi oy kullanırken, katılım oranının yüzde 72’ye ulaştı.

KDP birinci olurken KYB ikinci sırada yer aldı. Yeni Nesil Hareketi üçüncü sırada yer alırken önceki dönem üçüncü parti konumundaki Değişim Hareketi (Goran) ciddi oy kaybı yaşadı.

Komisyondan yapılan açıklamaya göre, 100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda KDP 39, KYB 23, Yeni Nesil Hareketi 15, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 7, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 3, Helwest Hareketi 4, Halk Cephesi 2 ve Goran 1 ve Kürdistan İttifakı 1 sandalye aldı.