KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ – Partilerden seçim sonuçlarına itiraz geldi

Erbil (Rûdaw) – Halwest, Kürdistan İslami Hareketi ve Goran’dan Kürdistan Parlamentosu seçimleri için açıklanan sonuçlara itiraz geldi. Goran, kendi oylarının çalındığını savunuyor.

Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim günü 6’ıncı dönem parlamento seçimleri için halk sandık başına gitti. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ise dün seçimlerin ilk sonuçlarını açıkladı.

 Sonuçların açıklanmasının ardından bazı partilerden itiraz geldi.

Hemesalih: Hukuki yollara başvuracağız

Halwest Listesi lideri Ali Hemesalih, düzenlediği basın toplantısında kendilerine oy veren seçmene teşekkür etti.

Hemesalih, “Seçim sonuçlarını kabul etmiyor, reddediyoruz. Seçimin üç parti lehine manipüle edildiğini kanıtlayacak yüzlerce belge sunacağız ve hukuki yollara başvuracağız” dedi.

Abdulaziz: Sonuçları kabul etmiyoruz

Kürdistan İslami Hareketi Genel Başkanı İrfan Abdulaziz de seçim sonuçlarını kabul etmediklerini açıkladı.

Abdulaziz, “Kürdistan Bölgesi Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarını reddediyoruz. İslami Hareketin oyları komplo yoluyla minimuma indirildi” ifadelerini kullandı.

 Ellerinde seçimde hile yapıldığına dair deliller olduğunu belirten Abdulaziz, “Maalesef her seçim bu şekilde hile ile insanların demokrasiye ve seçimlere olan inancı yitiriliyor. Erbil ve Süleymani'de iktidarın doğası gereği oyların sonuçlarında bir değişiklik olmayacak. Hile yoluyla yine istediklerinin oyunu artırıp, istediklerini azaltıyorlar” diye konuştu.

Abbulaziz, ayrıca siyasi süreçten tamamen çekilecekleri mesajı verdi.

Muhammed: Sonuçlar önceden dizayn edildi

Değişim Hareketi (Goran) Meclis üyesi ve eski milletvekili Kardo Muhammed de Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Seçimin açıklanan ilk sonuçları bizim oylarımızı yansıtmıyor. Tüm taraflar kendileri için tahmin ettikleri oydan fazlasını aldı. Bu da soru işaretlerine yol açıyor ve seçim sonuçlarının önceden dizayn edildiğini gösteriyor” dedi.

Muhammed, “Taraflar Gorran Hareketi'ne engel oluşturmayı başardılar ama biz geri adım atmayacağız. Gorran'da hâlâ umut var” ifadelerini kullandı.

Komisyon tarafından açıklanan sonuçlara göre, 100 sandalyeli parlamentoda KDP 39, KYB 23, Yeni Nesil Hareketi 15, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 7, Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) 3, Halwest Hareketi 4, Halk Cephesi 2, Goran 1 ve Kürdistan İttifakı Grubu’nun 1 sandalye aldı.

Kürdistan İslami Hareketi ise herhangi bir sandalye kazanamadı.