Mahmur'da Peşmerge ile Irak ordusu arasında çatışma: 1 Peşmerge şehit, çok sayıda yaralı

22-10-2023
Etiketler PKK Mahmur Peşmerge Irak ordusu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Mahmur ilçesinde Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında yaşanan çatışmada bir Peşmerge şehit olurken, çok sayıda Peşmerge ve asker yaralandı.  

Bugün öğleden sonra saat 16.00’da  Musul’a bağlı Mahmur ilçesinde Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında çatışma çıktı. 

Çok sayıda Peşmerge ve askerin yaralandığı çatışmada Hewrê Cevher Kahar isimli Peşmerge tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

Erbil Rojava Hastanesi Acil Servisi, yaralı 12 Peşmergenin hastanede tedavi altına alındığını açıkladı. 

Çatışmalarda 12 Iraklı askerin de yaralandığı öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Karacok Dağı’ndaki Gönüllü Peşmerge Birlikleri Komutanı Xazi Faysal, iki taraf arasında 3 ayrı noktada temas yaşandığını söyledi.

Xazi Faysalü, çatışmanın Mahmur Kampı'nın doğusunda boşaltılan 3 askeri noktanın devr alınması konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle çıktığını ve şimdilik son bulduğunu belirtti.

Peşmerge Komutanı Xazi Faysal, "Mahmur Kampı yetkilileri, Irak ordusundan Türkiye'nin saldırılarına karşı kendilerini korumalarını talep etti. Irak ordusu yetkilileri ise kampı korumak için 3 askeri noktanın kendilerine teslim edilmesi gerektiğini söylediler. Ancak  Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki Ortak Operasyon Anlaşmasına göre söz konusu 3 mevzi Peşmerge Güçlerinin hakimiyet alanına girdiği için Peşmerge burayı geri almak istedi” dedi.

#Mahmur'da Irak ordusu ile #Peşmerge Güçleri arasında çıkan çatışmada 1 Peşmerge şehit oldu, 2 Peşmerge yaralandıhttps://t.co/bXDOWWZfXQ pic.twitter.com/ns52SmrHAP

Ne olmuştu?

23 Mayıs’ta Irak İçişleri ve Savunma bakanlıklarından bir heyet, zırhlı araçlar, özel birlik ve polis eşliğinde Mahmur Kampı'nı ziyaret ederek kamp yetkilileri ile görüşmüş, Mahmur yönetimine dört şart sunmuştu.

Burada yetkililerle görüşen heyet, Kampın etrafının tel örgülerle kapatılması ve güvenliğin Irak ordusu ile polis tarafından sağlanması, kampın giriş ve çıkışının tek yol üzerinden sağlanması, yolların beton bariyerle kapatılması ve yerel polisin kampa geri dönmesi şeklinde 4 şart sunmuştu.

Heyet yanıt vermeleri için kamp yönetimine üç saat süre vermişti. Kamp sakinleri ise ablukaya karşı gösteri düzenlenmiş ve bir sonuç elde edilememişti.

PKK 19 Ekim'de yaptığı açıklamada IŞİD saldırıları döneminde Mahmur kampına yerleştirilen askeri güçlerini çektiklerini duyurmuştu. 20 Ekim'de ise  kampın girişi ve Karacok Dağındaki PKK’ye ait noktalar Irak ordusuna devredildi.

PKK'den yapılan açıklamada Mahmur'da askeri güçlerinin kalmadığı, kampın sivil olduğu ve çeşitli bahanelerle bombalanmaması gerektiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava saldırılarının artmasıyla bir yılı aşkın süredir PKK dört kontrol noktasını kullanmıyordu. Ancak daha önce her noktada 8 ila 15 PKK üyesi kampın güvenliğini sağlamak amacıylabu yerlerde konuşlandırılmıştı. 2014 yılında IŞİD mensuplarının Ninova vilayetindeki saldırılarından sonra PKK bu noktaları IŞİD'le savaşmak amacıyla oluşturduğunu açıkladı.

TSK'ya ait savaş uçakları ve SİHA'lar Mahmur Kampı'nda PKK'nin varlığını gerekçesiyle bombardıman yapıyordu. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli