Kerkük Türkmen Cephesi: Silaha ihtiyacımız var

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’teki Sünni Türkmenler, IŞİD saldırılarına karşı uluslararası toplumdan silah ve cephanelik yardımı talebinde bulundu.


IŞİD’e karşı savaşmak isteyen Sünni Türkmenler, gönüllü Şii milisler saflarında yer almak istemediklerini ve kendilerine özel bir birlik kuracaklarını belirtti.


Rûdaw’a konuşan Türkmen Cephesi üyesi Torhan Hamid, bölgede Sünni Türkmenler dışında bütün tarafların özel askeri güçleri olduğunu, Türkmen Cephesi’nin de silahlandırılmasını istediklerini söyledi.


Hamid, “Uluslararası toplumdan silah istiyoruz çünkü bölgede Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin bulunması  endişelerimizi ve korkularımızı gidermiyor” dedi.


Rûdaw’a konuşan bir diğer isim Yüksek İslami Konseyi eski üyesi Necat Hüseyin oldu.


Sünni Türkmenler’in silah ve cephanelik talebine Hüseyin, “Sünni Türkmenler, IŞİD’e karşı mücadele edecek hiçbir cephede yer almıyorlar. Silah, savaşmak için kullanılır, takı olarak değil.Bu taleplerini anlamıyorum” şeklinde konuştu.


Öte yandan, bölgede bulunan Peşmerge Güçleri komutanları, IŞİD’e karşı savaşmak isteyenleri silahlandırdıklarını  ifade ederek,”Peşmerge Güçleri’nin sadece Kürtler’i koruduğu iddialarını ret ediyoruz. Biz Kerkük’ü ve Kerkük’te bulunan herkesi koruyoruz. Bizim amacımız da görevimiz de bu” ifadelerini kullandılar.


Konu hakkında Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Kerkük 4. Cephe sorumlusu Wasta Resul ise, Peşmerge Güçleri’nin 4 aydır fiilen Kerkük’ü koruduğunu belirterek, “Kürt, Arap, Türkmen, Sünniler ve Şiiler’in bulunduğu Kerkük’ün korunması Peşmerge Güçleri’nin görevidir”dedi.


Türkmen Cephesi, daha öncede Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’nin hükümetinden silah talebinde bulunmuştu ancak Şii Türkmenler’in bu talebe engel olduğunu belirtilmişti.