IŞİD rehin aldığı Kürt polise karşı o Ezidi kadını istedi

22-08-2020
Rûdaw
Hela Mehlo
Hela Mehlo
Etiketler Hela Mehlo Ezidi Şengal Karatepe Celal Baban IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ezidi kadın Hela Mehlo kaçırıldıktan 6 yıl sonra Kerkük’te Kürdistan güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda bir grup IŞİD’li ile yakalandı. Ancak örgüt, rehin aldığı Celal Baban adlı Kürt polise karşı Mehlo’nun kendilerine iade edilmesini istedi.

3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’e saldırısında kaçırılan binlerce Ezidi kadın ve kızdan biri olan Hela Mehlo, 2018'de Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin Erbil civarında düzenlediği bir operasyonda bir grup IŞİD’li ile birlikte yakalandı.

Edinilen bilgilere göre kaçırıldıktan sonra IŞİD yöneticilerinden biri ile evlenmeyi kabul eden Mehlo, ilk başta gerçek kimliğini gizledi ancak Erbil’deki kadın hapisanesine tutulan Ezidi kadın, soruşturmasında kim olduğunu itiraf etti.   

Ailesi ile görüştürüldü

Rûdaw, Duhok’un Şarya Kampı’nda yaşayan Hela Mehlo’nun ailesine ulaştı. Aile, gerçek kimliğini itiraf ettikten sonra Ezidi kadın ile görüştürüldü.

Mehlo’nun kardeşi Dehil Mehlo, “Kısa bir süre önce cezaevinde kızkardeşimi ziyaret ettik. O da bizi görünce çok etkilendi. Annemin elini tuttu ve evine dönmek istediğini söyledi. Beni de kendinizle götürün dedi” dedi.

Kürdistan Kadınlar Birliği, Hela Mehlo’nun dosyası ile ilgileniyor. Ezidi kadının 6 yıl sonra bu hafta içerisinde ailesine kavuşması bekleniyor.

Kürdistan Kadınlar Birliği Sekreterya üyesi Dilvin Halef, Mehlo’nun ilk başta “evlerine dönen Ezidi kadınlar toplum tarafından kabul edilmiyor” korkusu ile kimliğini gizlediğini ancak daha sonra ikna çabalarının sonuç verdiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dilvin Halef, “Yaklaşık 20 gündür Hela Mehlo’nun dosyası ile ilgileniyoruz. Ailesine kavuşması için çabalıyoruz. İlk başta kaygıları vardı ancak bunları aştı” dedi.

IŞİD geri istiyor istiyor

Ancak IŞİD, evine dönmek üzere olan Ezidi kadını, 9 ay önce Hanekin kentinin Karatepe kasabasında kaçırdığı bir polis memuruna karşılık geri istiyor.

Dilvin Halef, IŞİD’in Mehlo’yu geri istediğini sosyal medyadaki paylaşımlardan öğrendiklerini, Ezidi kadının rehine karşılığında örgüte geri verileceği şeklindeki iddiaların ise doğru olmadığını söyledi.

Rehine Kürt polisin hikayesi Ezidi kadınla kesişti

Kürdistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik kurumlarında polis olarak görev yapan CelalBaban, yaklaşık 9 ay önce Diyala vilayetinde kuzeni ile birlikte kaçırıldı.

Hanekin kentine bağlı Karatepe kasabasında ikamet eden ailesine telegramdan sesli mesaj gönderen Celal Baban, örgütün Hela Mehlo’ya karşılık kendisini serbest bırakacağını, ancak 10 gün içerisinde bu rehine değişimi gerçekleşmezse kendisinin öldürüleceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Baban’ın amcası İzeddin Kerim, “Celal’a karşılık bir kadını istiyorlar. Celal bize bu süre içerisinde 3 defa mesaj gönderdi. Bize 10 gün süre vermişler. Bu süre zarfında o kadını Kürdistan hükümeti iade etmezse oğlumuzu öldürebilirler” dedi.

Celal ile birlikte kaçırılan kuzeni Hasan Wali de sivil olduğu için para karşılığında serbest bırakıldığını anlattı.

Wali, “Bizi birlikte kaçırdılar. Ben devlet görevlisi olmadığım için 57 bin 500 dolar karşılığında serbest bırakıldım. Ancak kuzenim Celal için, onun bırakılması zor dediler” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli