Çiftçilerde karpuz festivali heyecanı

22-07-2017
Diyarbakır
Diyarbakır
Etiketler Diyarbakır Karpuz Festiva Heyecan
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Karpuz Festivali’ne bir buçuk ay kalmasına rağmen çiftçiler, büyük bir heyecanla festivali bekliyor.

 

Bazı çiftçilerin karpuzları şimdiden 19 kiloya ulaşmış durumda. Çiftçiler, hastalık olmaması halinde karpuzlarının 55-60 kiloya ulaşacağını söylüyor.

 

Sımak köyü, bu aylarda Diyarbakırlıların gündemine giriyor. Adı her ne kadar Sımak olsa da köy sumakı ile değil karpuzu ile meşhur.

 

Sımak köyünün Dicle Nehri kenarındaki bostanlarında karpuz ekili. Bu taralalarda karpuz festivaline karpuz yetiştiriliyor. Sımak köyünde yetiştirilen karpuzlar, her yıl festivalde ilk üçe giriyor. Bu köyde yetiştirilen karpuzlar 30 kilodan 50 kiloya kadar büyüyebiliyor.

 

Karpuz yetiştiricisi Osman Uçar, festivalde birincilik almış bir çiftçi. 40 ile 50 kiloluk karpuz elde etmek için büyük emek veriyor.

 

Rûdaw’a konuşan Osman Uçar, şunları söyledi:

 

“En az 10 kez birincilik elde ettim. Karpuzları ilaçlıyor, gübreliyor ve suluyoruz. Hastalık olmadığı zaman karpuzlar 55-60 kiloya kadar büyüyor. Geçtiğimiz yıl hastalık olduğu için en büyük karpuz 33 kiloydu. Diyarbakır karpuzunun en küçüğü 25 kiloyu buluyor.’’

 

Diğer bir karpuz yetiştiricisi Mustafa Kut’un 25 karpuzu festivalde dereceye girmiş. Karpuzları birincilik, ikincilik ve üçüncülük elde etmiş.

 

Mustafa Kut “Bizim köyün temel geçim kaynağı karpuz. 20 gün sonra karpuzlarımız 40 ile 50 kiloyu bulur. Sonra festivale katılacağız. Dereceye giren her karpuz başına 200 lira ödül veriyorlar’’ dedi.

 

Diyarbakır karpuzu büyüklüğü, üzerinde siyah çizgileri ve tadıyla diğer bölgelerde yetişen karpuzlardan farklı. Eylül ayının ilk günlerinde toplanmaya ve pazarlarda satılmaya başlanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli