Süleymaniye’de iki Kürt grubu arasında silahlı çatışma: 2 Peşmerge hayatını kaybetti

22-06-2023
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Süleymaniye Rojhılat Silahlı çatışma Peşmerge
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Süleymaniye'de bulunan Zirgwez Kampı'nda Komela Zehmetkêşên Kurdistanê (Kürdistan Emekçiler Topluluğu) ile Komela Şoreşger a Zehmetkêşên Kurdistana Îranê (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) arasında silahlı çatışma çıktı. Her iki taraf çatışmadan  birbirini sorumlu tuttu.  

Dün akşam saatlerinde çıkan silahlı çatışmada Rojhılat'ta (Doğu Kürdistan) faaliyet gösteren Kürdistan Emekçiler Topluluğu’na bağlı 2 Peşmerge hayatını kaybetti, 2 Peşmerge de yaralandı.

Kısa adı “Komele” olan her iki örgüt, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında birleşme kararı almıştı.

Taraflar birbirini suçladı

Kürdistan Emekçiler Topluluğu Merkez Komitesi’nden yapılan açıklamada, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu dün akşam eğitim kampımıza suikast silahları ile ateş açmıştır” denildi.

Açıklamada, Saman İbrahim ve Hiwa Sadıqi isimli iki Peşmergenin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Kürdistan Emekçiler Topluluğu Genel Sekreteri Emced Hisên Penahi, Rûdaw’a verdiği demeçte, Kanas suikast silahları ve uçaksavar silahlarla saldırıya uğradıklarını, 2 savaşçılarının hayatını kaybettiğini söyledi.

Emced Hisên Penahi, "Kardeş savaşı vermek istemiyoruz ve bu nedenle Peşmergeleri öldürme kastıyla hiçbir şekilde ateş etmedik, sadece havaya ateş açtık" dedi.

Penahi, kardeş kanı akmasın diye Kürdistan halkından araya girmesini ve barışı sağlamasını istedi.

Rûdaw’a konuşan Devrimci Emekçiler Topluluğu kaynakları ise çatışmaların Kürdistan Emekçiler Topluluğu Peşmergelerinin kendilerine ait karargaha girmeye çalışması üzerine çıktığını aktardı.  

İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’ndan yapılan açıklamada, Kürdistan Emekçiler Topluluğu Peşmergelerinin Bane Kampı’ndaki Omer İlhanizade’nin evini kuşattığı ve bu nedenle çatışma yaşandığı belirtildi.

Omer İlhanizade iki parti arasında geçen yıl alınan birleşme kararından önce Emekçiler Topluluğu’nun genel Sekreteriydi. Ancak partiler birleşme sürecini tamamlayamayınca İlhanizade Devrimci Emekçiler Topluluğu Genel Sekreteri olarak karşı tarafa geçti.  

Öte yandan Emekçiler Topluluğu, İlhanizade’nin evine saldırı yapıldığı yönündeki iddiaları reddetti.

Birleşme süreci başarısız oldu

Kısa adı “Komele” olan her iki örgüt, 27 Kasım 2022’de İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenledikleri ortak toplantıda “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında birleşme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Komele yönetimi, bir sonraki adımın parti hiyerarşisinin belirlenmesi olacağını duyurmuştu.

Kürdistan Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu bir süredir birleşme çalışması yürütüyordu.

Kürdistan Emekçiler Topluluğu dün yaptığı açıklamada birleşme çabalarının sonuç vermediğini duyurmuş ve bundan sonra faaliyetlerine “Emekçiler Topluluğu” adıyla devam edileceğini açıklamıştı.

Kürdistan Emekçiler Topluluğu Merkez Komitesi’nin açıklamasında, “Birleşme sürecinin başarısızlıkla sona erdiğini açıkladığımız andan itibaren Devrimci Emekçiler tarafı türlü provakasyonlara başlamıştır” denildi.  

1967’de kurulan Komele, Rojhılat’ta elli yılı aşkın bir geçmişe sahip köklü partilerden biri.

İran Kürdistanı Emekçiler Topluluğu, 2007 yılında İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’ndan ayrıldığını duyurmuştu. Örgüte Omer İlhanizade liderlik ediyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli