Duhok’ta köylüler 11 yıl sonra evlerine döndü, seviçten halay çektiler

22-05-2024
Rûdaw
Etiketler Duhok Köylü Ev PKK Askeri operasyon TSK
A+ A-

Haber Merkezi - Irak sınır muhafızlarının bölgede iki askeri karakol kurmasının ardından 11 yıl aradan sonra Duhok’un Kaşhane köyü sakinleri evlerine döndü.

Köylüler, çoğu Kürtlerden oluşan Irak sınır muhafızlarının Kürdistan Bölgesi ile koordineli olarak köylerine gelmesinden büyük heyecan duyuyor çünkü bu, hayatlarının normale dönmesinin yolunu açıyor.

Bölgede PKK ile Türkiye arasında yıllardır çatışmalar yaşanıyor. Askeri karakolların kurulmasının ardından ise köylüler, geri dönüşlerini kutlamak için bir araya geldi.

Komşularıyla halay çeken Hamid Abdullah, “Çok mutluyuz. Aslında bunu bizim için yıllar önce yapmaları gerekirdi. Yine de çok mutluyuz ve hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Köyülerden Muhammed Salih de "Daha fazla askerin gelmesini görmekten memnuniyet duyacağız, böylece bölgemizin güvenliğini sağlayabilirler ve biz de köyümüzü ziyaret edebiliriz” dedi.

Türkiye, PKK’lileri hedef aldığı gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi'nin kuzeydeki dağlık bölgeleri sık sık bombalıyor.

Yaşanan çatışmalar, Duhok'un dağlık bölgelerinde yaşayan köylülerin can korkusu nedeniyle sık sık bölgeyi terk etmesine neden oluyor.

Irak sınır muhafızları, PKK-Türkiye çatışmalarının siviller üzerindeki etkisini en aza indirmek amacıyla son yıllarda Duhok’ta askeri üslerini artırdı.

Siviller sıklıkla Türkiye ile PKK arasındaki çatışmanın çapraz ateşinde kalıyor. Çatışmalar nedeniyle çok sayıda aile, Kürdistan Bölgesi'ndeki evlerini, özellikle de Türkiye sınırına yakın Duhok ilindeki evlerini terk etmek zorunda kaldı ve köylerin tamamı boş kaldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli