Aydın Maruf: Bileşenlerin iradesini yadsıyan her türlü anlaşmayı reddediyoruz

22-05-2023
Etiketler Aydın Maruf Kürdistan Parlamentosu Türkmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, bileşenlerin iradesi dışında yapılan tüm anlaşmaları kabul etmeyeceklerini belirterek, “Biz bileşenlerin eski seçim sistemi ile seçime katılmalarını ve işlerine karışılmamasını talep ediyoruz” dedi.

Bu yıl Kasım ayında yapılması beklenen Kürdistan Parlamentosu seçimlerinden önce taraflar arasında seçim yasası konusunda çelişkiler devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi’nin iki ana partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) seçimin zamanında yapılması konusunda anlaşsa da seçim komisyonu ve seçim yasası konusunda çelişki yaşıyor.

İki parti arasındaki en bariz çelişkilerden biri ise seçimlere ilişkin düzenlemelerde bileşenlere sağlanan kotalarla ilgili. KYB, Türkmen, Süryani, Kildani, Ermeni ve Asurilere verilen 11 kotanın yarısının Süleymaniye bölgesine verilmesini talep ediyor. Ancak KDP, bileşenlerin o bölgede yaşamadığını savunarak karşı çıkıyor.

Rûdaw TV’de sabah bültenine katılan Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Türkmen milletvekili Aydın Maruf, “Bileşenlerin iradesi dışında yapılan herhangi bir anlaşma yanlıştır ve toplulukların durumu üzerinde olumlu bir etkisi olmayacaktır. Topluluklar bu konuda kendileri karar vermelidir” dedi.

Seçim sürecinin siyasi çekişmelerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Maruf, "Çünkü bu vatandaşlara özel bir durum ve anlaşma temelinde süreç yürütülmeli” diye konuştu.

Maruf, Kürdistan Bölgesi’nde bileşenlerin temsil hakkının hiçbir zaman sorun olmadığına işaret ederek, “Bizler sorunları çözmeye vesile olmak istiyoruz; Siyasi partiler arasında, özellikle KYB ile KDP arasında sorun haline gelmek istemiyoruz” yorumunu yaptı.

Türkmen Bakan, bileşenlerin kotalarının bölgeler üzerinde dağıtılmasından yana olmadıklarını da vurguladı.  

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani parlamento seçimlerinin 18 Kasım’da yapılmasına karar vermişti.

Maruf, “Kürdistan Bölgesi’ndeki toplulukların işlerine karışmadan, geçmişte olduğu gibi aynı sistemle seçim sürecine katılmayı talep ediyoruz” dedi.

111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda azınlıklara 11 sandalye düşüyor.

Buna göre Türkmenlere 5, Hristiyanlara 5 ve Ermenilere ise 1 koltuk düşüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli