Kürdistan Bakanlar Kurulu toplantısında kritik kararlar

22-05-2023
Etiketler Kürdistan Bakanlar Kurulu Mesrur ​​Barzani Kubad Talabani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu toplantısında maliyenin yeniden düzenlemesine ilişkin bir dizi kritik karar alındı. Hükümet, ülke genelindeki tüm gelirlerin bir banka hesabında toplanmasını kararlaştırdı.

Bugün Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi maliyesinin yeninden düzenlenmesi gündemiyle Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin başkanlığında  toplandı.

Kurul, bir önceki toplantıda bölge genelinde kamu maliyesinin yeniden düzenlenmesini içeren kararın acilen uygulanmasına yönelik mekanizmayı belirleme yetkisini Başbakan ve Başbakan Yardımcısına veren kararını oyladı. Karar oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda daha sonra Kürdistan Bölgesi genelinde kamu gelir ve giderlerini düzenleyecek bir mekanizmanın geliştirilmesi konusu gündeme alındı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin öncelikleri arasında yer alan, maaşlar için gelir oluşturma, diğer kamu harcamaları için ayrılacak bütçenin iller ile özerk idarelerde, adil ve nüfusa dayalı bir şekilde paylaştırılması gerektiği vurgulandı.

Bu temelde bölge genelinde elde edilen tüm gelir kaynaklarının tek bir banka hesabında birleştirilmesi tek hesap üzerinden bütçelerin dağıtılmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca hem kamu gelirlerinin korunması ayrıca gelir ve giderlerde şeffaflığın sağlanması amacıyla bir an önce banka ve hazine kurumunda elektronik sistemin hayata geçirilmesine karar verildi.

Başbakan Barzani, bu konuda yerli ve yabancı uzmanların da yardımıyla Kürdistan Bölgesi'nde gelişmiş ve modern bir finans ve bankacılık sisteminin oluşturulması için çalışmalara başlandığı bilgisini verdi.

Toplantıda, Irak Parlamentosu  Maliye Komisyonu'nda üzerinde çalışılan Irak bütçe yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi'ne ayrılan bütçe ve mali hakları da ele alındı. Ayrıca 4 Nisan 2023 tarihinde petrol yasası temelinde Irak ile varılan petrol anlaşmanın uyum içerisinde gerçekleşmesi, bütçe kanun teklifinde yer alan ibarelerin kaldırılması ve bölgenin yasal haklarının korunması için yapılan değişikliklerde rol oynayan, yek vücut hareket eden, bu yönde çaba gösteren Kürdistan delegasyonu, bakanlar kurulu, parlamenterler de dahil  tüm taraflara teşekkür edildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında Irak federal hükümetine ve kabineyi oluşturan ana partilere, anayasaya uygun olarak anlaşmaları uygulamaya ve Irak'ın diğer bölgelerinde olduğu gibi Kürdistan Bölgesi'nin de haklarını garanti altına almaya çağrısı yaptı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli