Kürt tarikat lideri seçim için tavrını açıkladı

Erbil (Rûdaw) – Kadiri Tarikatı lideri Şeyh Nehro Kesnezani’nin, Ekim 2021’de gerçekleştirilecek olan Irak Parlamento seçimleri için aday belirlemeyeceklerini ve hiç bir listeyi de desteklemeyeceklerini söylediği belirtildi.

Kadiri Tarikatı’nın Kesnezani halkası lideri olan ve müritleri tarafından Kürditan ve Dünya’da Kesnezani-Kadiri tarikatının Şeyhi olarak tanıtılan Şeyh Nehro Kesnezani, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim’de gerçekleştirilecek olan parlamento erken seçimleri için tavrını belirledi.

Rûdaw’a konuşan tarikatın medya ofisinden Muhammed Fatih, Şeyh Nehro’nun, “Irak seçimlerine katılan tüm parti ve adaylarla eşit mesafedeyiz, hepsine aynı gözle bakıyoruz. Hiç bir aday göstermeyecek, hiç bir listeye açıktan destek vermeyeceğiz” dediğini aktardı.

Fatih, “Şeyh Nehro, halkımızı desteklediğimizi, Kürt halkı kime teveccüh gösterecekse biz de onu destekleriz diye buyurdu” dedi.

Şeyh ailesinin kısa geçmişi

Süleymaniye’nin Çamçamal ilçesinde yaşayan ve Kadiri şeyhleri soyundan gelen Kesnezani ailesi, aynı zamanda ismini aldığı Kürt aşiretine mensup bir aile.

1800’lü yıllarda Süleymaniye’ye yerleşen tarikatın lideri Şeyh Abdulkerim Kesnezani, tekke kurularak tebliğ ve davet çalışmaları yapılmaya başlandı ve vefat edene kadar bütün Güney Kürdistan, Rojhılat ve Irak'ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmaları yaptı.

Şeyh Abdulkadir hutbe ve vaazlarında halkı İngiliz işgaline karşı direnmeye davet etti. Bunun üzerine işgalci İngiliz askerleri, Şeyh’in ikamet ettiği köye saldırıp halkı katletti.

Ailesiyle birlikte köyden göç eden Şeyh Abdulkadir Rojhılat’a sığındı ve 1919 yılında vefat edene kadar burada yaşadı. Vefatından sonra cenazesi tekkesinin bulunduğu Kerbeçne köyüne getirilip defnedildi.

Şeyh Abdulkadir’den sonra Şeyh Hüseyin tarikatın başına geçti, o da 1’inci Dünya Savaşı’nda İngilizlere karşı mücadele etti, 1938 yılında vefat edene kadar tebliğ ve davet çalışmalarına devam etti.

Şeyh Hüseyin’den sonra yerine Şeyh Abdulkerim tarikatın başına geçti. Şeyh Abdulkerim El Kesnezani de babasının izinden gitti. 1978’de Süleymaniye’de vefat ettiğşinde yerine oğlu Şeyh Muhammed El Kesnezani geçti

Şeyh Muhammed döneminde yaşanan değişim

Şeyh Nehro’nun babası Şeyh Muhammed, Irak’ta Baas rejimi ile ilişkileri ve rejimin devrilmesinde oynadığı rol ile sık sık gündeme geldi.

Tarikatın 1980’li yıllardan itibaren halk dışında devlet kademelerinde de mensuplarının çoğaldığı yazıldı.

Hatta bazı iddialara göre, Saddam Hüseyin'in eşi Sacide Hayrullah, oğlu Uday, yardımcısı İzzet El Duri ve üst düzey birçok general Şeyh Muhammed’in müridi oldu. Saddam Hüseyin’in aldığı her karardan tarikat lideri haberdar oldu.

Şeyh Muhammed’in işgalden önce ABD ile anlaşarak Iraklı askerlerin işgal güçlerine karşı direnişe geçmesine mani olduğu söylentileri yayıldı.

Ancak en çok eleştirilen yanı, keramet ve menkıbelerin tarikat mensupları arasında namaz ve diğer farz ibadetlerden öncelikli hale gelmesi oldu.

Şeyh Muhammed Kürt olmakla birlikte Türkmen ve Araplar arasında da müritleri artmaya başladı. Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra, Orta ve Güney Irak’ta her bölgede tarikata ait tekkeler var.

Bugün tarikatın Bağdat’ta Dünya Tasavvuf ve Maneviyat Araştırmaları merkezi ve Şeyh Muhammed El Kesnezani isminde üniversitesi bulunuyor.

Babasının yerine geçti

Şeyh Nehro, babası Şeyh Muhammed Kesnezani’nin, 4 Temmuz 2020’de ABD’de tedavi gördüğü hastanede, 82 yaşında vefat etmesinin ardından tarikatın lideri oldu.

Hala Amerika’da yaşayan Şeyh Nehro, geçmişi ile de sık sık tartışmalara konu oldu.

Şeyh Nehro, 2007 yılında Suriyeli ünlü sinema oyuncusu Nurman Esad ile evlendi. Şeyhin bu evliliği, Kürdistan’da ve özellikle de tarikat çevresi tarafında pek görülen bir durum değil.