UNESCO’nun Zerzevan Kalesi kararı sevinçle karşılandı

22-04-2020
Mehdi Mutlu
Zerzevan Kalesi
Zerzevan Kalesi
Etiketler Zerzevan Kalesi Diyarbakır Roma İmparatorluğu Mithra Tapınağı
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki, Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Bölge halkı bu karardan mutluluk duyduğunu söylüyor.

Romalılar döneminde “Doğu Garnizonu” adını verilen Zerzevan Kalesi, oldukça stratjik bir lokasyona sahip. Diyarbakır ile Mardin il sınırlarına düşen kale yıllarca gözönünde olmasına rağmen önemsenmedi.

Uzun bir çabanın ardından şimdi kale ve üzerindeki tarihi Mithras Tapınağı, artık UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alacak.

Roma İmparatorluğu tarafından 60 bin metre kare ve 124 metre yüksekliğinde bir tepenin üzerinde inşa edilen kale, etrafı burç ve surlarla örülmüş askeri bir şehir konumunda. Surların yüksekliği 15, uzunluğu ise bin 200 metreyi buluyor.

Zerzevan Kalesi’nin önemli bir sembolü olan Mithras Tapınağı, aynı zamanda Mithraizmin doğudaki ilk tapınağı olma özelliği taşıyor. Bu tapınak da tıpkı kale gibi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Arkeolog Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile ekibi 7 yıldır Zerzevan Kalesinde arkeoloji çalışmaları yürütüyor. Rûdaw’a konuşan Coşkun, UNESCO’nun aldığı karardan mutluluk duyduklarını söyledi.

Coşkun, “UNESCO’ya girmek, aynı zamanda çalışmaların daha etkin bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor hem de bölgenin, Diyarbakır’ın turizmi açısından çok büyük önem taşıyor. Geçenyıl sadece 400 bin küsür insan ziyaret etti. Eğer koronavirüs salgını olmasaydı biz bu yıl 1 milyon ziyaretçi bekiyorduk” dedi.

Kalenin eteğinde bulunan aşağı Xanika köyü, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı bir köy. Doç Dr. Aytaç Coşkun kadar Aşağı Xanika köylüleri de UNESCO’nun aldığı karardan memnun. Aşağı Xanikalılar, bu kararla birlikte bölgeye iş ve ekonomik imkanlar da gelecek.

Rûdaw’a konuşan Aşağı Xanikalılar, sevinçlerini şu sözlerle paylaştı:

Semed Caner: “UNESCO listesine girmesine çok sevindik. Bu bizim için büyük bir onudur, gururdur. Millet burayı tanıyacak. Haberlere baktığımızda köyümüzü içinde görüyoruz. Köyümüzün kalesi içinde.”

Resul Erkan: “Bu bizim için de iyi oldu. Turistler gidip gelecek, biz bundan razıyız.”

Selim Cankurt: “Aytaç hocanın gelişiyle biz bu sonlarda kalenin kıymetini anladık. Bundan mutlu olduk.”

Geçen yıl yurt içinden 355 bin, yurt dışından da 69 bin, toplam 424 bin turist Zerzevan Kalesi’ni ziyaret etti. Öyle görünüyor ki Amida ile Dare uygarlıkları arasındaki bu stratejik yer, UNESCO’nun kararından sonra ziyaretçilerini de arttıracak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli