Kürdistan Gazeteciler Cemiyeti Duhok Şubesi’nden Rûdaw’a plaket

22-04-2020
Rûdaw
Etiketler Rûdaw Viyan Abbas Kürdistan Gazeteciler Sendikası Kürdistan Gazeteciler Günü
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Gazeteciler Günü vesilesiyle Rûdaw Duhok Ofisi’ni ziyaret eden Kürdistan Gazeteciler Cemiyeti Duhok Şubesi Başkanı Viyan Abbas, “Rûdaw’ın gerçekçi ve profesyonel yayıncılığını takdir ediyor, önemli buluyoruz” dedi.

Kürdistan Gazeteciler Cemiyeti Duhok Şubesi Başkanı Viyan Abbas, Kürt gazeteciliğinin 122’inci yıl dönümü vesilesiyle Rûdaw Duhok Ofisi’ni ziyaret etti.

Rûdaw Duhok Ofisi Müdürü Nasır Eli’ye plaket verek Abbas, “Rûdaw’ın gerçekçi ve profesyonel yayıncılığını takdir ediyor, önemli buluyoruz. Profesyonelce mesleklerini icra eden tüm gazetecileri tebrik ediyoruz” dedi.

Rûdaw Duhok Ofisi Müdürü Nasıl Eli de, Rûdaw ekibi olarak, yaptıkları çalışmaların toplumda ve bölge yönetimi nezdinde karşılık bulduğunu söyledi.

Eli, takip edip haber haline getirdikleri gündemlerin büyük bölümünün yetkililer tarafından dikkate alındığını, toplumsal sorunların çözümü için adım atıldığını belirtti.  

Rûdaw Duhok Ofisi, Rûdaw Medya Grubu’nun kuruladuğu 2003 yılından beri Duhok, Musul ve Şengal bölgelerinde faaliyet yürüttü.

Kürt basını 122 yaşında

Kurdistan Gazetesi’nin ilk sayısının 22 Nisan 1898’de Kahire’de çıkarılmasının üzerinden 122 yıl geçti.

Mikdat Midhat Bedirxan’ın 22 Nisan 1898’de Kurdistan Gazetesi’nin ilk sayısını çıkardı. Bu vesileyle Kürt medyası her yıl 22 Nisan’ı Kürdistan Gazeteciler Günü’nün olarak kutluyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de çıkartılan “Kurdistan Gazetesi” Kürtçe yayınlanan ilk Kürt gazetesidir.

Kürtçe Arap alfabesi ile yayınlanan dört sayfalık gazete, 1898'den 1902'ye kadar toplam 31 sayı basıldı.

Kurdistan Gazetesi’nin ilk 5 sayısını Kahire’de çıkaran Bedirxan, Osmanlı Devleti’nin baskıları sonucu Kahire’de gazetenin basımına devam edemedi.

Mikdad Mithad Bedirxan yakalandığı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından kardeşi Abdurrahman Bedirxan, gazetenin sorumluluğunu üstlendi.

Mikdad Bedirxan’ın hayatını kaybetmesinin ardından kardeşi Abdurrahman Bedirxan gazetenin sorumluluğunu üstlendi.

Gazetenin 6-19 sayıları Cenevre’de, 20-23 sayıları Londra’da, 24-29 sayıları Folkestone’da, 30-31 sayıları da Cenevre’de basılmıştır

Kurdistan Gazetesi’nin yayın hayatı, 31’inci sayıdan sonra sona erdi.

Güney Kürdistan’da 22 Nisan 1973 yılında 22 Nisan günü Kürt Gazetecilik Günü olarak ilan edildi.

Geçen 122 yıl, Kürtdistan’ın tüm parçalarında ve diasporada özgür basın faaliyetleri için acılarla ve sıkıntılarla doluydu. Onlarca Kürt gazeteci çalıştıkları ülkelerde cezaevine atıldı, işkence gördü ve şehit edildi.

Kürt medyası onların fedakarlığı ve emeği sayesinde açtığı yolda ilerlemeye devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli