DERSİM - 53 yıldır yöresel kıyafet dikiyor

22-04-2019
Rûdaw
Etiketler Dersim Yöresel Kıyafet 53 Yıldır Cemile Yıldız
A+ A-

Dersim(Rudaw) - Dersim'de yöresel kıyafet yapımı ve satımı ile ilgilenen 62 yaşındaki Cemile Yıldız, 9 yaşından beri yöresel kıyafet dikiyor.

 

Ailesinden gelen geleneği devam ettiren ve yöresel kıyafet yapımı ve satımı ile ilgilenen Dersim’deki tek kadın olan Cemile Yıldız, ilkokul 3'üncü sınıftan beri yöresel kıyafet işini sürdürüyor.

 

Rûdaw’a konuşan Yıldız, halkın yöresel kıyafetlere ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

 

Dersim merkezde açtığı bir dükkanda eski dikiş makinesi ile 53 yıldan beri yöresel kıyafet dikimi ve satışı yapan Yıldız, “Ben bu yöresel kıyafetleri dikme işine 9 yaşında başladım. Bu işi annemden öğrendim, annem terziydi. Dersim'de gençlere, gelinlere, yaşlılara elbise dikerdi. Çok değerli ve önemli bir terziydi. Şalvar, peştamal, manisi ve birçok elbiseyi dikerdi” dedi.

 

Terzilik mesleğini terzi olan annesinden öğrendiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti:

 

“Birgün annemden habersiz dikiş makinesinin başına geçtim, pijamaları aldım ve diktim. Annem gelip gördü bunları kimin diktiğini sordu ve hayretler içinde kaldı. Ben de annemin beni döveceğini düşündüm sonra annem makinenin bozulmadığını görünce gelip beni öptü. Ondan sonra dikim işine başladım ve devam ettirdim. İnsan merak ettiği zaman ve istekli olduğu zaman her şeyi öğreniyor.”

 

"İnsanların yöresel kıyafetlere ilgisi yoğun"

 

Yöresel kıyafet dikimini zevkle yaptığını kaydeden Yıldız, “Yurt içinden, yurt dışından her tarafa gönderiyorum. İnsanlar, bu dükkana gelip bu kıyafetleri gördükleri zaman seviniyorlar, kültürümüz geri gelmiş diyorlar. Özellikle gençler bu kıyafetlere daha çok meraklılar, nişan için, kına gecesi için, düğün için bu kıyafetleri çok tercih ediyorlar. Yurt dışına çok gönderiyorum sanatçılar çok istiyor. Bizim kültürümüz çok iyi, elbiselerimiz de çok güzel herkes bu elbiseleri tercih ederse daha güzel olur” diye konuştu.

 

En fazla istenen renklerin sarı, kırmızı, yeşil ve mor olduğunu belirten Yıldız, herkesin kendi kültürüne ait kıyafetleri giymesi ve kültürünü yaşatmasını istiyor.

 

Dersim'de yöresel kıyafetleri diken ve satan tek kadın olan Cemile Yıldız'ın dükkanı geçmişe yolculuk etmek isteyen insanların da uğrak yeri olmuş.

 

Dersim'de yöresel kıyafetleri satan bir dükkanın olmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Özkan Uç adlı müşteri de,”Bir taraftan yöresel şalvarı görebiliyorsunuz, bir taraftan kadınlarımızın bağladığı kuşakları ve fesi bulabiliyorsunuz. Kültürümüze dair, eskiye dair ne varsa bu dükkanda bulabiliyorsunuz. İçeriye girdiğiniz zaman o mistik ve kültürel kokudan belli, değer kokuyor burası, kültür kokuyor ben buraya geldiğim zaman haz duyuyorum burada kültürümüzle buluşmanın hazzını yaşıyorum” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli