'Sokak hayvanları açlıktan ölüyor'

Erbil (Rûdaw) – Bütün dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID - 19) salgını, insanların sağlık ve sosyal hayatını tehdit ederken sokak hayvanlarını da olumsuz etkiledi.

Kürdistan Bölgesi’nde salgın nedeniyle 14 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Özellikle  kafe ve restoranların kapatılmasının ardından hayvanlar besin bulmakta zorlanmaya başladı.

Sokak hayvanlarının ihtiyacını karşılamaya yönelik su ve mama ihtiyacını temin eden Süleymaniye’de bir grup aktivist hayvanların hayatta kalması için halka çağrıda bulundu.

Rûdaw’a konuşan Yazar ve Aktivist Twana Emin halkın bir birine destek olmasını ve herkesin bu tür yardımlaşma çalışmalarına destek olması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Çok içler acısı manzaralarla karşılaştık, öyle vahim bir durum ki aç kalan bir yavru köpek telef olmuş kardeşini yiyordu. Sorun şundan kaynaklanıyor, yardımlaşma duygusu maalesef bizde çok az. Daha önce sokak köpekleri için topladığımız yardımlarla dün 300 köpeği doyurduk, elimizdeki mamalar azaldı bugün bitebilir. Buradan halkımıza sesleniyoruz, onlara rica ediyoruz yardım eli uzatmak isteyenler online sipariş verebilirler, ruhsatımız var dolayısıyla nerede olursa olsun biz gidip evlerinde alıp dağıtmaya başlayacağız. Bizler ne para alıyoruz, ne dernek olarak çalışıyoruz ne de (siyasi) bir partiyiz. Gönüllü olarak çalışıyoruz lütfen bu hayır işine destek olun”

Hayvan severler her gün sokak hayvanlarının mama ve su ihtiyaçlarını temin etmeye çalışıyor. Son bir hafta da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte onlarca kedi ve köpek telef oldu.

“Açlıktan telef olan kardeşini yedi”

Sokak hayvanlarının hayatta kalmaları ve günlük su ve mama ihtiyaçlarını gidermenin kolay yoları olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Teblo Hasan ise, “Ülke olarak içinde bulunduğumuz durumdan dolayı birkaç gündür lokanta ve restoranlar kapalı. Biliyoruz ki lokantalardan arta kalanlar sokak hayvanları için mama oluyordu, biz şu anda Şekreke semtindeyiz ve çok sayıda hayvan açlıktan telef oldu, burada semt sakinlerine sesleniyorum yardım eli uzatın, hayvan severlere sesleniyoruz sadece mama temin ederek destek olabilirsiniz” dedi.

Hayvan sever Şervan Miran da, “Her evde yemek sonrası sofralarda arda kalanlar oluyor, plastik ve naylonlardan ayırıp bir kapa koyup evin önüne bırakması yeterli oluyor. Böylece sokaktaki kedi ve köpek aç kalmamış olur” diye konuştu.

Koronavirüs salgını nedeniyle 14 Mart’ta itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. 23 Mart’ta sona ermesi planlanan kararın bir kez daha uzatılması bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi’nde koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken vaka sayısı da 54’e yükseldi.