62 yaşındaki ninenin Kürtçe azmi torunlarına da ilham oldu

22-02-2024
Etiketler Rojhılat Kürtçe Ana dilinde eğitim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılatlı Meryem Hacıpur, 62 yaşında Kürtçe okuma yazma öğrendi. Hacıpur’un azmi aile üyelerini de etkiledi.

İran ve Rojhılat’ta resmi dil Farsça. Kürtçe okuma yazma önünde yasal olarak herhangi bir engel olmasa da okullarda öğretilmiyor ve pratikte ciddi barikatlar kuruluyor.

Tahran yönetimi, geçtiğimiz yıllarda Sine vilayetinde kendi imkanları ile kurs açarak halka ana dillerinde okuma yazma öğreten  Nujîn Kültür ve Toplum Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zara Muhammedi ve eşi Seywan İbrahimi’ye ağır hapis cezaları vermişti.

Ancak tüm zorluklara rağmen Rojhılatlı Kürtler, sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde anadillerinde okuma yazma öğreniyor.

Bunlarda biri de 62 yaşındaki Meryem Hacıpur. Kursa başladıktan sonra zamanının çoğunu ana dilini okuma ve yazmaya ayıran Meryem Hacipur “Eşimin teşviki sayesinde Kürtçe öğrendim. O müsaade etmeseydi öğrenemazdim. Ömer hocamız, kurs açtı ve eğitim almamıza olanak tandı. Öğretmenlerin çoğu gönüllü olarak çalışıyorlar. Gerçekten bizlerle çok yoruldular” dedi.

Hacıpur’un öğrenmek için bu yaşta verdiği çaba çocuklarına ve torunlarına da sirayet etmiş. Onlar da anneleri Meryem Hacipur ile ana dillerini öğrenmeye gayret ediyorlar.

Meryem’in eşi Abdullah Mewludi, “Eşim öğrenmeye başlayınca ben de onunla birlikte öğrenmek istedim. Şu an devam ediyoruz” dedi.

Torunu Şaho Mewludi de “Babaannemin bu kadar azimle ve aktif bir şekilde dil öğrenmek istediğini gördüğümde ben de ana dilimde okuma yazma öğrenmek için çabaladım” diye konuştu.

Rojhılat’taki özel okullarda Kürtçe derslerine yoğunluk veriliyor. Çok sayıda Rojhılatlı özel kurslara katılarak ana dillerinde okuma yazma öğrenmeye çalışıyor.

Öğrencilerden Kerim Xoran “Okuryazarlığım yoktu ancak şu anda iyi gidiyor, Kürtçe öğreniyorum. Öğretmenimiz sayesinde Kürtçe öğreniyoruz, şimdi okuyabiliyorum. Her şeyden önemlisi şuydu, ana dilimi tanıdım yazmayı öğrendim. Artık neyin nasıl yazıldığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

Gönüllü öğretmenler, toplumun her kesiminin kolayca Kürtçe öğrenmesi için eğitim kitaplarında değişiklik yaparak müfredat hazırlıyor.

Kürtçe öğretmeni Ömer Muhammedi, “Farklı yaşlardaki öğrencilere Kürtçe öğretmek gerçekten zor. Bazıları istekli oldukları için çabuk öğreniyorlar. Daha az istekli olanlar da daha geç öğreniyorlar. Bu durum biraz da müfredatlar ile ilgilidir. Bizler müfredatları kolaylaştırıp yaşa göre ayırarak bu sorunu çözdük” dedi.

Hükümetin ana dilde eğitime karşı aldığı sert önlemlere rağmen gönüllü öğretmenler, edebiyat ve kültür dernekleri öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları Rojhılatlıların ana dillerine yönelmesinde önemli bir rol üstlenmiş durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli