13 yaşındaki Rona Egîd, açtığı kitapçıyla Kürtçeye ses olmaya çalışıyor

Erbil (Rûdaw) - 13 yaşındaki Rona Egîd, Rojava’nın Qamışlo kentinde çocuklar için açtığı kitapçıda Kürtçe, Arapça ve İngilizce kitaplar satıyor.

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü münasebetiyle gelen çocuklara Kürtçe kitapları ücretsiz verme kararı alan Rona, ailelerin Kürtçeye olan ilgisizliğinden şikayetçi.

Rûdaw TV’de Dilbixwîn Dara’nın sunduğu bültene konuk olan Rona Egîd, “21 Şubat’ta uzun süre çocukları bekledim fakat kimse gelmedi. Kitaplar ücretsiz olmasına rağmen gelen olmadı. Çünkü aileler, çocuklarına kitapçıya gidip kitap almak konusunda destek çıkmıyor” dedi.

Ailelerin dil konusundaki bilinçsizliğine değinen Rona, “Aileler, çocuklarında ‘Kürtçenin geleceği yok, Kürtçe okuyanlar gelecekte meslek sahibi olamaz’ şeklinden bir bilinç oluşturmuş ama yine de ailelerin çocuklarına Kürtçe öğretmesi ve onları ana dillerine yakınlaştıracakları konusunda iyimserim” ifadelerini kullandı.

Çok küçük yaşlarda babasının da teşvikiyle ana diline yöneldiğini belirten Rona, “Küçüklüğümden beri dilime çok yakınım çünkü babam bana ana dilimi öğretti ve ana dilimde eğitim almamı istedi. Babamın bu konuda desteği gerçekten de önemli bir nokta” şeklinde konuştu.

Çok küçük yaşlarda bir kitapçı açma hayali olduğunu söyleyen Rona, “Babam, kitapçı açma hayalimin gerçekleşmesini istedi, zaten onun desteğiyle bunu yapabildim. Evde kitaplığımız vardı, ayrıca kitapçı da açmak istedim. İlkokul 1’inci sınıftan beri ana dilimle haşır neşirim ve 1 sene önce de bu kitapçıyı açtım” diye konuştu.

İnsanların dillerine sahip çıkması gerektiğini dile getiren Rona, “Diline sahip çıkıp dilini önemsediğinde dilini seviyorsun. Dilinle yazıp okumayı öğreniyorsun, dilinle gülmeyi öğreniyorsun. Ana dilinin güzelliği şurada: Her şeyi kendi dilinde yapabiliyorsun” ifadelerine yer verdi.

Açtığı kitapçıda yaklaşık 1500 kitap olduğunu aktaran Rona; Kürtçe, Arapça ve İngilizce kitaplar sattığını söyledi.

Öte yandan, sesi de oldukça güzel olan Rona Egîd, Rıdvan Kenan ile birlikte Kürtçe üzerine bir video klip çekmiş.