KOBANİ - Yeni türbe için şantiye

22-02-2015
Rûdaw
Etiketler Rojava Kobani IŞİD Türkiye Aşme Eşme Birecik Suruç
A+ A-

Haber Merkezi – Bir operasyonla tahliye edilen Süleyman Şah Türbesi için Suriye'nin Aşme köyünde belirlenen yeni yerde şantiye kuruldu.

 

Türkiye Başbakanlığı’ndan, türbenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir” denildi. Açıklama, şöyle devam etti:

 

“Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır. Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.”

 

Türbenin yeni yeri Urfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Aşme köyünün tam karşısında yer alıyor.

 

Askerlerin operasyon gecesi Türk bayrağı diktiği bölgede yer alması planlanan yeni türbe ve karakol için iş makinalarıyla inşaat çalışmasına başlandı.

 

Türbe bundan önce iki defa, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmıştı.

 

Öte yandan, Şah Fırat operasyonu sonrasında Süleyman Şah Türbesi etrafında YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar başladı.


Batı yönünde ilerleyen Kürt güçleri, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınacağı Aşme köyünü, 3 gün önce kurtarmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli