Peşmerge Şengal Komutanı: IŞİD bölgede faaliyetlerini yoğunlaştırdı

Şengal (Rûdaw) – Şengal’deki Peşmerge Gücü Komutanlığı son dönemde bölgede IŞİD faaliyetlerinin arttığına yönelik bilgi edindiklerini ifade etse de Iraklı askeri yetkililer sınırların çok iyi korunduğunu iddia ediyor. Bölge halkı ise geçmişte yaşanan felaketin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyor.

Peşmerge Şengal Komutanlığı Komutanı Kasım Şeşo, son günlerde Suriye’den 50 kadar IŞİD’linin Tilafer ve Musul’a geçtiklerine yönelik istihbari bilgi edindiklerini ve bölgede IŞİD faaliyetlerinin yoğunlaştığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kasım Şeşo, “Elimizde net bilgi var. IŞİD’liler Suriye’den bu tarafa geçiyorlar. Geçenlerde erkekleri öldürülen IŞİD’li bir aile Musul tarafına geçti. Bundan önce de Baac ve Rabia bölgelerinden gelenler oldu ve biz onların IŞİD’li aileler olduklarından yüzde yüz eminiz” dedi.

Irak ordusuna bağlı 20’inci Tugayı güçleri geçtiğimiz hafta Musul’un kuzeyindeki Aski Musul’dan Suriye-Irak sınırına kaydırılmıştı.

Rûdaw’a konuşan 20’inci Tugay komutanlarından Ayad Muhammed, “Sınırlar kontrolümüz altında. Hiç kimse bizden izinsiz sınırlarımızı geçemez. Biz Musul ve bu bölgedeki halkımızı temenni ediyoruz. Rahat olsunlar. Hiçbir insan Irak sınırını geçemez. Çünkü Irak ordusu metre başına Irak-Suriye sınırını tutmuş bulunuyor” diye konuştu.

IŞİD’lilerin artan faaliyetleri Şengal halkını da endişelendiriyor. Geçmişte IŞİD yüzünden büyük bir insani felaket yaşayan Şengalliler, bölgedeki güvenlik güçlerinin işbirliği yaparak bölgeyi korumaları gerektiğini söylüyor.

Şengalli Davut Yusuf da, “Irak ordusu, Peşmerge ve PKK teröre karşı bir olup sorunlarını bir tarafa bırakmalıdır. Sınırlar korunursa bir tehlike ve korku da kalmaz” dedi.

Haziran 2014’te Musul’u işgal eden IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırmıştı. Tarihe Şengal Saykırımı olarak giren saldırıda en az 7 bin kadın, kız ve çocuk kaçırılmı, binlerce kişi kurşuna dizilmiş ve en az 300 bin kişi de evlerini tekrederek kaçmak zorunda kalmıştı.

Şengalli Ezidi Kürtler o saldırıdan bu yana hala yaralarını tam saramadı.