Diyarbakır TSO Meclisi Başkanı Birtane: Sisu tarikatına mensubum!

21-11-2019
Etiketler Diyarbakır Celalettin Birtane Boykot
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonuna tepki amacıyla Kürdistan Bölgesi’nde başlatılan “Türkiye mallarını boykot” kararının ençok Kürtlere zarar verdiğini belirtti.

Rûdaw TV’de sabah yayınlanan “Nûrojî Dostan” programının “Taşteya Dostan” (Dostlarla Kahvaltı) bölümünde Rûdaw Diyarbakır muhabiri Mehdi Mutlu’nun konuğu olan Celalettin Birtane, sağlıklı yaşamak için her sabah spor yaptığını, spor yaptığı parkta da çevre temizliği yaptığını söyledi.

Birtane, “Bunu yaparken bütün eklemlerim hareket ediyor ve bu doğal bir spor oluyor. İkincisi de bir isle uğraşarak spor yapmak aynı zamanda beynimizi de çalıştırmamıza yardımcı oluyor.”

Mehdi Mutlu’nun, “Size ‘Şeyh’te diyorlar” sözlerine espri ile karşılık veren Birtane, “Ama ben Sisu tarikatına mensubum diyorum. Sisu Fince bir sözcük. Finlandiya halkının hepsi Sisu’dur. Fince’de Sisu, zorluklarla karşı karşıya kalındığında kişinin sebat gösterip moral ve cesaretini toplayarak ayağa kalkmasıdır. Sisu tarikatına mensup bir kişi tüm işlerini kendi eliyle yapar. Bu bir felsefesi vardır, kim o felsefeyi kabul eder veuygularsa Sisu’dur” dedi.

“Boykot kararı iki tarafta da Kürtlere zarar verir”

Mehdi Mutlu’nun, “Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonuna tepki göstermek adına Kürdistan Bölgesi’nde bazı kesimler Türkiye’den gelen malları boykot etme kararı aldı. Sizce bu boykot ençok kime zarar verir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Boykot kararı sivil bir itirazdır. Kararı alanlara diyecek birşeyimiz yok ama bu kararın sonuçları üzerinde durmak istiyorum. Bu boykot kararıyla her iki tarafta da Kürtler zarar edecektir. Bugün Kürdistan Bölgesi’ne ihrac edilen malların büyük kısmı Diyarbakır, Mardin, Batman ve Antep’ten yani bölgemizden gidiyor. Eğer orada bu mallar satılmazsa burada üretici etkilenir.”

Birtane, boykotun genişlemesi halinde Diyarbakır’dan yapılan ihracatın yüzde 60 oranında düşeceğini ve Kürdistan Bölgesi’ne ihracat yapan kesimlerin ifalas edebileceğini söyledi.

Diyarbakır TSO Meclisi Başkanı, “İstanbul ve diğer Türkiye kentleri farklı ülkelere ihracat yapıyor. Kürdistan Bölgesi’ne ençok ihracat bölgemizden yapılıyor. Dolayısıyla bölgemiz daha çok zarar görür. Öte yandan, Kürdistan Bölgesi ihtiyaçlarını buradan almazsa İran’dan almak durumunda kalacak. İran pazarda yanlız olduğunu görürse eğer mallarını daha pahalıya satacaktır. Hatta daha fazla kar etmek için mallarının kalitesini de düşürebilir” uyarısında bulundu.

“21’inci yüzyıldayız ama hala Kürtler en insani haklarından bile mahrum durumda” diyen Birtane, “Fakat bir olaya tekpi gösterdiklerinde bunun sonuçlarını da iyi düşünmek zorundadırlar. Bugün ekonomik ve siyasi yaşam bir bütündür. Günümüz dünyasında da dost yoktur, menfaatlerin çakışması vardır. Herkes buna göre tavır alıyor. Bugün çatıştığınız biri ile yarın ortak bir projede çıkarlarınız için bir araya gelebiliyorsunuz” dedi.

Birtane, “Dünyadaki savaş ve çatışmaların petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynakların bulunduğu bölgelerde yoğunlaştığını ifade eden Birtane, “Ama savaşların asıl sebeplerinden biri de silah sanayiidir. Silah üreten fabrikalar ve tüccarlar oldukça savaşlar da olmalıdır. Silah tüccarlarının dini imanı kar ve paradır. Eskiden buralarda da mahalli silah kaçakçıları vardı. Husumetli taraflar arasındaki kavgaları kışkırtırlardı. Birine mermi satıp diğerine giderek düşmanın bu kadar mermi sahibi, send aha fazlasını al der ve mallarını satarlardı. Malesef öyle bir dünyada yaşıyoruz ki bazen insan bu olanlar nedeniyle kendisinden utanıyor” diye konuştu.

      

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli