KÜRDİSTAN PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ- Hangi parti kaç sandalye kazandı

Haber Merkezi - Kürdistan Bölgesi’nde milletvekili seçimleri için oy verme işlemi dün tamamlandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun bugün saat 17.00’de seçim sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 40 sandalye kazanarak seçimin galibi oldu. KDP’yi 23 sandalye ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) izledi.

Yaklaşık 2 senedir ertelenen ve 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu 6. dönem milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi dün saat 18.00'de sona erdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde 368'i kadın olmak üzere 1191 aday yarıştı.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosunda toplam 100 sandalye bulunuyor. Bu sandalyelerin 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere kota olarak ayrılmış durumda.

Cuma günü yapılan 215 bin 960 güvenlik gücünün katıldığı özel oylama sürecinde yüzde 97'ye ulaşan bir katılım sağlanmıştı.

Bir önceki seçimde sonuçlar nasıldı?

Kürdistan Bölgesi’nde 2018 yılındaki milletvekili seçimlerine katılım oranı yüzde 59, 8 olmuştu. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun dünkü seçimlere katılım oranını açıklaması bekleniyor.

Komisyon, tüm seçim sonuçlarının Bağdat’taki merkeze gönderileceğini ve genel seçimlerin tamamlanmasından 24 saat sonra seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanacağını duyurmuştu.

Resmi olmayan sonuçlara göre şu ana kadar sandıkların %95'i açıldı. Buna göre partilerin kazandığı sandalye sayıları şöyle:

  • Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 40
  • Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 23
  • Yeni Nesil: 16
  • Kürdistan İslami Birlik: 7
  • Helwest Hareketi: 3
  • Halk Cephesi: 2
  • Değişim Hareketi (Goran): 1
  • Kürdistan Adalet Topluluğu: 3

2018’den bu yana neler değişti?

Kürdistan Bölgesi’nde her 4 yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri son olarak 30 Eylül 2018'de gerçekleştirilmişti.

111 sandalyeli meclis için yarışan partilerden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 21, Goran (Değişim) Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 7, Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) yer aldığı Islaha Doğru Koalisyonu 5, Azadi ile Modern listeleri de birer milletvekili çıkarmıştı.

Kota sistemine tabi olan Türkmenler 5, Hristiyanlar da 6 milletvekilini meclise göndermişti.

Irak Federal Mahkemesi, 21 Şubat'ta aldığı kararda, Kürdistan Bölgesi’nin dört seçim bölgesine bölündüğünü ve 111 sandalyeli Parlamentoda Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna hükmederek Parlamentodaki koltuk sayısının 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs'ta, 100 sandalyeli IKBY Meclisinde Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı vermişti.